İşgal rejimi Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada, Netanyahu'nun ABD Başkanı Joe Biden'ı esirlerle ilgili müzakereleri sürdürmek üzere bir heyet gönderme kararı konusunda bilgilendirdiği ve işgal rejiminin tüm hedeflerine ulaşılana kadar savaşı sona erdirmeyeceğini vurguladığı bildirildi.

Hamas'ın üst düzey lideri, geçtiğimiz haftalarda Reuters'a yaptığı açıklamada, Hamas'ın işgal hapishanelerinden salıverilecek uzun süreli mahkumiyetleri olan 100 Filistinlinin listesini oluşturmayı talep ettiğini söylemişti.  Ateşkes anlaşması, Hamas'ın elindeki rehineleri bırakmasına karşılık olarak işgal  hapishanelerinden belli sayıda Filistinli mahkumun da serbest bırakılmasını öngörüyor.

16 GÜN İÇİNDE BAŞLAYACAK

Reuters'a son gelişmelerle ilgili açıklama yapan bir Hamas yetkilisine göre  Hamas-İsrail anlaşmasına ilişkin değiştirilmiş öneri, askerler de dahil olmak üzere siyonist  esirlerin serbest bırakılmasına ilişkin görüşmelerin ilk aşamadan sonraki 16 gün içinde başlamasını öngörüyor.

Anlaşmanın sağlanması halinde esirlerin  serbest bırakılması, anlaşmanın ikinci aşamasının beşinci haftasının dolmasından  önce tamamlanacak.

Kaynak, anlaşmanın ikinci aşamasının uygulanması için dolaylı görüşmelerin devam ettiği sürece arabulucuların geçici bir ateşkes, yardım ulaştırma ve işgal askerlerinin geri çekilmesini garanti edeceğini söyledi.