İSTANBUL- Sessiz katil olarak nitelendirilen zehirli karbonmonoksit sızıntılarına karşı baca temizliği ve düzenli güvenlik kontrolü şart.Bir önemli uyarı da doğalgaz tesisatlarına müdahale ile ilgili. "Kullanıcılar tesisatlara kesinlikle kendileri müdahale etmemeli, yetkisiz kişilerin müdahale etmesine de izin verilmemeli."

İGDAŞ, uzmanları ısınmada kullanılan başlıca fosil yakıtlardan odun, kömür, doğalgaz, gaz yağı ve tüp gazının yapısındaki karbon nedeniyle bir atık olarak ortaya çıkan karbonmonoksitin kullanım hataları ve tesisat sorunları nedeniyle zehirlenme riskine neden olduğu belirti.

Hangi yakıt kullanılırsa kullanılsın bacaların düzenli kontrol edilmesi ve temizlenmesi, cihaz bakımlarının da periyodik olarak her yıl yaptırılması gerekiyor. Doğalgazın güvenli kullanımı ile ilgili kamuoyunu duyarlı olmaya davet eden İGDAŞ yetkilileri, tesisatlara ehliyetsiz kişilerin müdahale etmesinin ölümcül sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti.

Doğalgazın güvenli kullanımı için İGDAŞ tarafından yapılan 10 tavsiye
1. Tesisatlarınıza kesinlikle müdahale etmeyin ve yetkisiz kişilere müdahale ettirmeyin
2. Bacalı cihazların bulunduğu odalarda, mekanlarda kesinlikle yatmayın, uyumayın. Bacalı cihaz bulunan odanın kullanım amacını değiştirirken mutlaka İGDAŞ'a haber verin
3. Gazınızı açtırdıktan sonra tesisatınıza yeni bir cihaz bağlatırsanız, mutlaka bu durumdan İGDAŞ'ı haberdar ediniz. Bunun için İGDAŞ Çağrı Merkezi 444 36 36'yı arayabilirsiniz.
4. Pencere veya duvarınıza monte edilen, ortama taze hava girmesini ve herhangi bir gaz kaçağı durumunda da doğalgazın dışarıya tahliye edilmesini sağlayan menfezlerinizi asla iptal etmeyin ve kapatmayın.
5. Ocağınızı temizlerken ocağı doğalgaz tesisatına bağlayan esnek bağlantı elemanını çektirmeyin. İşlevselliğini ve sızdırmazlık özelliğini sık sık kontrol etmeyi unutmayın.
6. Yakıcı cihazlarınıza her yıl ısıtma sezonu başında yetkili servisler aracılığıyla bakım yaptırın. Bacalı cihaz kullanıyorsanız, cihazınızın baca sensörünün çalışıp çalışmadığını yetkili servise mutlaka kontrol ettirin.
7. Bacalarınızı baca gazının kimyasal yapısından veya diğer dış etkenlerden dolayı deformasyona uğraması ihtimaline karşı yılda en az bir kez itfaiye tarafından yetkilendirilen baca temizleme firmalarına kontrol ettirin.
8. Doğalgaz tesisatlarınıza her yıl ısıtma sezonu başında sertifikalı firmalar aracılığıyla genel kontrol ve bakım yaptırın. Sertifikalı firmalara www.igdas.com.tr web adresinden ulaşabilirsiniz.
9. Lodoslu havalarda baca çekişi olumsuz yönde etkileneceğinden bacalı cihaz kullanırken baca gazı sızıntısına karşı daha dikkatli olun. Bacalı cihaz bulunan odadaki menfezlerinizin açık olmasını sağlayın.
10. Doğalgaz boru ve bağlantı elemanlarının, antipas üzerine sarı renkli yağlı boya ile boyayın. Boyama işleminde su bazlı boya kesinlikle kullanmayın. (İLKHA)