Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın talimatıyla Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığınca (YTB) hazırlanan burs programı kapsamında 460 Suriyeliye, Gaziantep, Yüzüncü Yıl ve Korkut Ata Üniversiteleri başta olmak üzere eğitim, devlet yurtlarında barınma ve aylık 300 TL burs ödemesi imkanı verilecek.
Başkanlık tarafından Suriye vatandaşlarına yönelik hazırlanan eğitim burs programı kapsamında, ülkelerindeki olaylar nedeniyle Türkiye`ye kaçan ve bazı şartları taşıyan Suriyelilere, eğitim ve burs imkanı sağlanması amaçlandı. Geçen yıl başlayan programa 2 bin Suriyeli öğrenci başvurdu. Başvuruların sonucunda TÖMER`de Türkçe eğitimi alan 460 öğrenci,
üniversitelere doğrudan girişe hak kazandı.
Adayların burs programından yararlanabilmeleri için Suriye vatandaşı olmaları, 1990 ve sonrasındaki yıllarda doğmuş olmaları şartı arandı. Çifte vatandaşlıklarından biri Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı olanların başvuruları kabul edilmedi. Türkiye`de bulunmasında kanuni bir engelinin olmaması gereken adaylardan bursu alabilmeleri için en az yüzde 60 başarı ile lise diplomasına sahip olmaları istendi. Ayrıca, adayların Türkçelerinin c1 seviyesinde olması ve başkanlık tarafından verilen Türkiye burslarından yararlanmamış olmamaları da aranan şartlar arasında yer aldı.
"İktisat, işletme, mühendislik gibi alanlarda öğrenim görecekler"
YTB Başkanı Kemal Yurtnaç, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Gaziantep Üniversitesi`ni pilot üniversite olarak seçtiklerini belirterek, "Bu yıl 460 öğrenciyi burslandırdık. Bu sene içinde YÖK ile beraber bölgedeki üniversitelerde seçtikleri alanlarda eğitimlerine başlayacaklar. İktisat, işletme, mühendislik gibi alanlarda öğrenimlerini görecekler. Mesela tıp alanında öğrenim göremeyecekler. Çünkü tıp, biraz daha fen bilimleri açısından iyi eğitimi gerektiriyor. Çocukları, okuyabilecekleri alanlara yönlendirmek daha güzel. Kredi Yurtlar Kurumu`nun yurtlarında kalacaklar. Türkiye Bursları`na benzer bir burslandırma yöntemiyle burslarını alacaklar" diye konuştu.
Van Yüzüncü Yıl ve Osmaniye Korkut Ata Üniversitelerinin de kapılarını Suriyeli öğrenciler için açtığını kaydeden Yurtnaç, bu yıl yalnızca lisans öğrencilerini burslandırdıklarını belirtti. Yüksek lisans öğrencisi kabul edebilmeleri için lisans diploması gerektiğini bildiren Yurtnaç, bu konuda belli sorunlar olduğunu ifade etti. Yurtnaç, "Öğrenciler, okula önümüzdeki günler içinde başlayacaklar. İşlemleri bitiyor. Aynı sınıfta Türk arkadaşlarıyla beraber ders alacaklar" diye konuştu.
Önümüzdeki yıl da burslar devam edecek
Önümüzdeki yıl Türkiye`de üniversite okumak isteyen ve lise diploması olan Suriyeliler için imkanları devam ettireceklerine vurgu yapan Yurtnaç, şunları kaydetti:
"Öğrencilere yine Türkçe eğitim vereceğiz. Eğer üniversite okumak isteyenler varsa onları destekleyeceğiz. Onlar bizim misafirimiz. Ülkelerinde savaş var ama eğitimlerini burada bizim yaptırmamız gerekiyor. Savaş biterse de eğitimlerine devam edebilecekler. Eğitimi gözardı etmemek lazım. O ülkeyi tekrar imar edecek insanlar eğitilmiş insanlar olmalı. O amaçla eğitimlerine önem veriyoruz."