HÜDA PAR Genel Sekreteri ve Milletvekili Şehzade Demir, Diyarbakır’ın Çınar ile Mardin’in Mazıdağı ilçeleri arasındaki alanda çıkan anız ve örtü yangınında hayatını kaybedenlerin ailelerine taziye ziyaretinde bulundu.
Demir, HÜDA PAR Mardin İl Başkanı İsmail Çevik ve beraberindeki heyetle Mazıdağı ilçesine bağlı Yücebağ ve Köksalan köyüne gelerek hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diledi, acılarını paylaştı.
Taziye sonrası açıklamalarda bulunan Demir, yangın felaketinde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, ailelerine sabır; yaralılara da acil şifa temennilerinde bulundu.
Yangından etkilenen alanlarda bir takım incelemelerde bulunduklarını belirten Demir, afetin büyüklüğüne işaret ederek, "Öyle büyük bir afet ki köylülerin kendileri dahi kimin nerde nasıl vefat ettiği konusunda şaşkınlık geçirdiklerini ifade ettiler. Birbirlerini kurtarmaya çalışırken bir anda etraflarının yangın tarafından kuşatılmasıyla hepsi yangın içerisinde kalmış." dedi.
Yangında can kaybının yanı sıra geniş bir alanda oluşan hasara da dikkat çeken Demir, "Çok büyük bir alan ateşin ortasında kalmış durumda. Söndürme işleminde köylülerin çoğu yangında etkilenmiş durumda. Çok büyük bir maddi zarar söz konusu. Hem Tarım Müdürlüğünden hem de köylülerden aldığımız bilgiye göre bu Yücebağ ve Köksalan köylerinde toplam 3 bin dönümün üzerinde ekili alan telef oldu. Aynı şekilde soğan tarlaları, bağlar ve anız alanları ile birlikte toplamda 10 bin dönümün üzerinde yangın etkili oldu." ifadelerini kullandı.
Yangının, anız yakma veya elektrik kablolarının çıkardığı kıvılcımlar nedeniyle çıktığına dair iddiaların olduğuna işaret eden Demir, bu konuda etkin bir soruşturma yürütülmesi gerektiğini söyledi.
"Afet bölgesi ilan edilmeli"
Geçmişte de bu tür afetlerin yaşandığını; yardımlaşma ve dayanışma ile bu yaraların kısa sürede sarıldığını hatırlatan Demir, "Yangının etkili olduğu 3 köyde ağır bir zarar, afet var. Bu yaraların acilen sarılması lazım. Bu alanlar, Afet Bölgesi ilan edilmelidir. Köylülerin zararları karşılanması lazım. Telef olan birçok hayvan ve ekili tarım arazileri var. Özellikle tarım arazilerinin sulanması için kullanılan binlerce su boruları ve tesisatı tamamen yanmış durumda. Dolayısıyla milyonlarca maddi zarar söz konusudur. Çiftçiler zaten ağır borçların altındalar. Şu an yapmaya çalıştıkları sulu ve kuru tarımı bankalardan kredi alarak ödemeye çalıştıklarını belirttiler. Bundan sonraki süreçte bu ödemeyi gerçekleştirecek ne imkân ne de ürün olmadığını söylediler. Dolayısıyla devletin sosyal devlet anlayışı gereği burayı afet bölgesi ilan etmesi, yaralı sarması ve maddi zararı tazmin etmesi lazım. Hepimizin başı sağ olsun." şeklinde konuştu. (İLKHA)