Bu hafta karne alacak olan liseli öğrenciler, Filistin'deki akranlarının karne alamamalarına dikkat amacıyla İstanbul Saraçhane Meydanı’nda bir araya gelerek basın açıklaması düzenledi. Basın açıklaması öncesinde Kur’an-ı Kerim tilaveti ile şiirler okunup, marşlar söylendi.

“SİYONİSTLERİN DEVAM EDEN ZULÜMLERİNE KARŞI DURUŞUMUZUN İZZETLİ BİR İFADESİ OLARAK BURADAYIZ”

Liselileri temsilen basın açıklamasını okuyan Hüseyin Şahin, "Zulme karşı duran, izzetini, şerefini, haysiyetini koruyan ve insanlık adına söz söyleyen aziz kardeşlerim, sizleri en kalbi duygularımla, muhabbetle selamlıyorum. Bu kalabalık bize hala insanlığın ölmediğini, hak ve hakikati haykıran birilerinin olduğunu gösteriyor. Bugün, 100 yıldır coğrafyamızı işgal eden, bölen, parçalayan, kan döken emperyalistlerin ve onların maşası olan siyonistlerin devam eden zulümlerine karşı duruşumuzun izzetli ve soylu bir ifadesi olarak buradayız. Bugün, dünya şehri İstanbul'dan, İstanbul'un kalbi Fatih'ten tüm cihana bir mesaj vereceğiz." dedi.

"KENDİNİ DÜNYANIN HAMİSİ OLARAK GÖREN ODAKLAR, GAZZE'DE BİR BEBEĞİN ÖLÜMÜNE NEDEN ENGEL OLMUYORLAR?"

Şahin, "26 Mayıs akşamında Refah'ta yüzlerce ailenin evi yakıldı. Çocuklar parçalandı. Anneler, babalar öldürüldü. Acımasız katiller güvenli bölge olarak addedilen Refah'ı vurdular. Bir anne çocuğunun parçalarını yerden topladı. Bir baba enkazın altından yanan çocuğunu çıkardı. Organizasyonlar, kurumlar, dernekler, trilyonlarca paralar, BM ve kendini dünyanın hamisi olarak gören odaklar, bugün Gazze'de bir bebeğin ölümüne engel olamıyor. ‘Biz insan hakları savunucularıyız, biz barışçılız, biz kardeşiz, biz medeniyiz’ diyenler, bugün cümle aleme kendilerini gösterdiler. Hastaneleri, okulu, evleri, camileri vurdular ama kimsenin sesi çıkmadı. Soruyorum ne zaman konuşacaksınız? 10 bin çocuk daha öldüğünde mi? Binlerce ev bombaladığın da mı?  Hiçbir devlet, ideoloji, yönetim biçimi ve din fark etmez." şeklinde konuştu

"CUMA GÜNÜ ALACAĞIMIZ KARNELER BİZİ MUTLU ETMİYOR, ETMEYECEK"

Meselenin din ve ideoloji meselesi olmadığını söyleyen Şahin, "Bu mesele sadece insanlık meselesidir. Bugün liseliler olarak burada toplandık. Anlatmamız gereken bir derdimiz var; yakındığımız, içimizi dağlayan dert. Rahat değiliz, vicdanımız el vermiyor. Cuma günü alacağımız karneler bizi mutlu etmiyor, etmeyecek. Çünkü Gazze'de, Filistin'de daha okullar başlamadan bitti ve on binlerce çocuk daha karne alamadan şehit edildi. 6 yaşındaki bir çocuk oyun hamuruyla oynaması gerekirken moloz yığınlarıyla kule yapıyor. Bu mudur adalet? Bu mudur insan hakları? Bu mudur eğitim hakları? Nerede Amerika, nerede Avrupa, nerede BM? Hadi verin bakalım eşitlik, adalet." ifadelerini kullandı.

"MAZLUM AYNI MAZLUM, KATİL AYNI KATİLDİR"

Şahin, "Yine biz, ülkelerimizden kendi imkanlarımızla eğitimciler yolluyoruz, okullar açıyoruz. Aynı durum Suriye, Doğu Türkistan, Arakan, Myanmar'da da geçerli. Filistin'deki zulüm neyse Doğu Türkistan'daki zulüm de aynıdır. Ölen bebekler aynıdır, ağlayan anneler babalar aynıdır. Mazlum aynı mazlum, katil aynı katildir." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Ankara'da Gazzeli çocuklar için karne etkinliği

" …İNSANLIK SINIFTA KALDI"

Ankara Filistin Dayanışma Platformunca "Mezunu Olmayan Şehir Gazze!" teması ve "Gazze'de okullar erken kapandı, insanlık sınıfta kaldı" sloganıyla düzenlenen etkinliğe, tedavi için Ankara'da bulunan Gazzeli aileler ve çocuklar da katıldı.

Mehmet Sait Çelik

İşgalci siyonistlerin saldırıları nedeniyle okula gidemeyen Gazzeli çocuklara dikkati çekmek amacıyla Ankara Filistin Dayanışma Platformu öncülüğünde "Gazze Karne Etkinliği" gerçekleştirildi. Ankara'da "Gazze'de okullar erken kapandı, insanlık sınıfta kaldı" sloganı ve "Mezunu Olmayan Şehir Gazze!" temasıyla düzenlenen etkinliğe, tedavi için Ankara'da bulunan Gazzeli aileler ve çocuklarının yanı sıra birçok aile ve öğrenci katıldı. Gazzeli çocukların Filistin'in geleneksel dansı dabke gösterisi yaptığı programda, üzerinde Türk ve Filistin bayraklarının olduğu uçurtmalar uçuruldu, Filistin temalı yazıların olduğu balonlar havaya bırakıldı. Gazze'deki çatışmaların fotoğraflarının sergilendiği etkinlikte, Filistin'e destek içerikli pankartlar ve dövizler alana asıldı. Etkinlikte öğrenciler tarafından Kur'an-ı Kerim tilaveti oldu. Etkinlikte ayrıca İlknur Koçaytaç tarafından "Filistin bizim neyimiz olur?" ve Gül Nihal Özkan tarafından "Savaş ve çocuk" başlıklarında sunumlar yapıldı.

"SAVAŞTA ÇOCUK OLMAK"

Gazzeli misafir öğrencilerin dilinden "Savaşta çocuk olmak" konusu işlendi. Etkinlikte Gazzeli misafir öğrencilere sembolik olarak karne takdimi yapıldı. Müzik ve sahne etkinlikleriyle devam eden program Prof. Dr. Mehmet Emin Ay'ın imamlığında akşam namazı kılındı. Program geç saatlere kadar sahne etkinlikleriyle devam etti.

“GAZZE'DEKİ ÇOCUKLAR HEPİMİZİN ÇOCUKLARI”

Etkinliğe katılan Fikriye Tur, 7 Ekim'den bu yana devam eden insanlık dışı saldırıların son bulması için dua ettiklerini söyledi. "Gazze'deki çocuklar hepimizin çocukları" diyen Tur, "İnsanlık sınıfta kaldı, Gazze'deki çocuklar mezun olamadı, karne alamadı. Çocukların en doğal hakkı olan eğitimi ellerinden aldılar. Biz de buradaki Gazzeli çocuklarımızla dayanışma içinde olmaya çalıştık. İnşallah o okullar açılır, çocuklar mezun olur, karnelerini alır." ifadelerini kullandı. Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği Bölümünde okuyan İrem Nazlı Akınç, terör örgütü İsrail'in Filistin'e yönelik zulmünün 7 Ekim'de başlamadığını, 1948'den bu yana sürdüğünü belirtti. Filistin'de 15 binden fazla çocuğun katledildiğini ifade eden Akınç, "Bizler burada mezun olanlar olarak diplomalarımızı Gazzeli çocuklara ithaf etmek istedik. İnşallah bu etkinlik kampüsler, liseler, ortaokullar, hatta ilkokullara varıncaya kadar ses getirir." değerlendirmesinde bulundu.

“GAZZE'DE İNSANLIK ÖLMÜŞ. HER YERE BOMBA ATIYORLAR”

Yedinci sınıf öğrencisi Ebrar İrem Aydoğan, "Gazze'de okullar, hastaneler bombalanıyor. Okullar bombalandığı için Gazzeli çocuklar mezun olamadılar ve karnelerini alamadılar. Buraya Gazzeli çocuklar için geldik." açıklamasını yaptı. Dokuzuncu sınıf öğrencisi Büşra Atasoy, Gazze'de savaş olduğundan dolayı okulların bombalandığını anımsatarak, "Burada Gazzeli çocukları gördüğümde üzüldüm, empati yapmaya çalıştım." dedi. Yedinci sınıf öğrencisi Zeynep Bulut, Gazze'deki savaş mağduru çocuklar için tek yürek olduklarını, onlara her türlü desteği vermek istediklerini dile getirdi. Beşinci sınıf öğrencisi Eymen Çınar, "Gazze'de insanlık ölmüş. Her yere bomba atıyorlar. Çocuklar okula gidemez oldu. Artık dursunlar." dedi. Etkinliğin sonunda çocuklar için konser verildi.

GAZZE'DEKİ ÖĞRENCİLER KARNE ALAMAYACAK

Ankara Filistin Dayanışma Platformu Dönem Sözcüsü Aziz Oğuzhan Karaman, etkinlikle ilgili İLKHA mikrofonuna konuştu. Karaman, "Gazze'deki öğrenciler için karne etkinliğini düzenledik. Bunu düzenlerken temel amacımız şuydu; israilin Gazze'de yaptığı soykırım sonucu katledilen 16 binden fazla çocuk var ve 8 aydan bu yana okullar bombalandı eğitim yok. Türkiye'de cuma günü tüm öğrenciler karnelerini alacaklar ama Gazze de ise yıl boyu eğitim olmadı. Bu sebeple Gazze'deki öğrenciler karne alamayacak. Bu temada Gazze'de katledilen çocukların soykırımını insanlara anlatmak için etkinlik düzenledik. Soykırımı anlatan fotoğraf sergileri var. Bir taraftan da öğrencilere dikkat çekiyoruz." dedi. (İLKHA)