BİNGÖL- Bingöl'de meydana gelen 1971 Depreminde Yeşilyurt mahallesinin 1 yıllığına geçici olarak kurulduğunu, daha sonra kalıcı hale getirilerek kaderine terk edildiğini söyleyen mahalle Muhtarı Murat Önver mahallenin sorunları hakkında çarpıcı bir şekilde dile getirerek, mahallerinin kalıcı hale getirildikten sonra kaderine terk ettiğini ileri sürdü.

'5-6 torba çimento ve 30-40 tane tuğlayla mahalle kalıcılığa çevrildi'
Mahallelerinin kalıcı hale getirilip her şeyden mahrum hale getirildiğini söyleyen Önver, mahallelerine 1971 depreminde geçici olarak prefabrik evlerle kurulduğunu hatırlatarak, mahallede yaşayanların soğuktan dolayı dayanamadığını belirti.

Önver, mahallenin Valilikten 5-6 torba çimento ve 30-40tane tuğla yardımı aldığını ifade ederek, " Verilen bu yardımdan dolayı mahalle geçicilikten kalıcılığa çevrildi. Mahalle kurulurken o zaman geçici olduğu için yeşil alanlar, park alanları, okul, sağlık ocağı ve bunun gibi bir mahallede olması gerekenler düşünülmeden kuruldu.''dedi.

'Yaklaşık 40 küsur yıldır mahalle kaderine terk edilmiş durumda'
Belediye, Milli Emlak, Özel İdare ve devletin bir parça arsa bırakmadan mahalleyi kaderine terk ettiklerini iddia eden Önver,'' O şekilde mahalleyi kurdular. Sonradan kalıcı olduğu için insanlar kaderine terk edildi. Yaklaşık 40 küsur yıldır mahalle kaderine terk edilmiş durumda. İnsanlar kendi çabalarıyla sağını solunu yapmışlar ve yaşamaya çalışıyorlar. 6 torba çimento, 40 tane tuğlayla bir mahalle kalıcıcılığa çevrilir mi? Çevrilmez. Dolayısıyla buralar kaderine terk edildi. Belediye burada hiçbir iş yapamıyor, park alanları yapamıyor çünkü arsa yok. Okul müdürüyle beraber okul yapacağız ama yapılacak alan yok. Bugün kü Türkiye'de bu kabul edilebilir bir durum değildir.'' İfadelerini kullandı.

' Evler 40 yıllık hepsi çürümüş, en ufak bir kıvılcımda onlarca ev yanabilir'
Mahallede ki 40 yıllık evlerin hepsinin çürüdüğüne dikkat çeken Önver, en ufak bir kıvılcımda onlarca evin yanacağını belirterek, '' Mahallede daha önce birçok ev yandı. Her yanan ev beraberinde birkaç evin yanmasına sebep oluyor. Çünkü evler çürümüş vaziyette. Allah korusun bir depremde facia yaşanabilir. Mahallemizin kentsel dönüşümde ikinci sırada olduğu söyleniyor. Birincisi yapılıyor zaten. Çok ivedi bir şekilde buralara el atılmasını istiyoruz. O dönemde 100 metrekare arsayla ev yapılmış. Şimdi bu şekilde kimse ev yapamaz burada. O yüzden müteahhitlerde girmiyor buraya. Onları da kurtarmıyor. TOKİ'nin ve devletin bir an önce buralara el atması gerekiyor. Yani mahallemize bir çözüm istiyoruz. Yetkililerin sesimizi duymasını istiyoruz."dedi.

''Kar yağdığında arabalar zincirleme kaza yapıyorlar''
Mahallelerinin çarşıyla bağlantısı olan derenin bir türlü yapılmadığını ifade eden Önver daha sonra şöyle devam etti: "Şu anda çok acil bir sorunumuz var. En ufak bir yağmurda burası göle dönüyor. İnsanlar buradan geçemiyor ve yolunu değiştirmek zorunda kalıyorlar. Şu anda çok az bir su olmasına rağmen görüntü bu. Yarın bir yağmur yağdığında özellikle kar yağdığında daha büyük sorunlar yaşıyoruz burada. Yağan yağmurdan dolayı bir insan boyu su birikiyor. Arabalar bile geçemiyor. Defalarca araçlar çekiciyle çekildi. Kar yağdığında arabalar zincirleme kaza yapıyorlar. Arabalar dereye yuvarlanıyorlar. Defalarca bu sorunları yetkililere ilettik. Ama bir çözüm almadık. Derenin altında evler var. Defalarca o evleri su bastı. İnsanlar su altında kaldı. Kendi el gücümüzle o insanları oradan kurtardık. Yani söylememize rağmen bir türlü buraya bir çözüm bulamadık. Halbuki buranın çözümü çok basit. Karşıdan karşıya bir köprü yapacaklar ya da yol verecekler. Bunu defalarca anlattık ama ilgilenen birini bulamadık. Bakın altyapı çalışmasından kalma kırık künkler var. Temizlik yapılmamış. Bu sorunların giderilmesi için belediyeden destek bekliyoruz."

' AKSA (Fedaş) çifte standardını anlayamıyoruz'
Yer altına alınmayan elektrik tellerinden dolayı sıkıntı yaşadıklarını anlatan Önver bu tellerin mahalle için çok büyük sıkıntı arz ettiğini belirterek, "Defalarca Aksa'yı aramamıza rağmen, milletvekillerine ve sayın Bakan'a e söylememize rağmen mahallemiz hala sanki Somali sokaklarını andırıyor. Burası kış memleketi, kar çok, ufak bir rüzgârda teller kopup yere düşüyor. İnsanların üzerine düştüğü de oluyor. Şükürler olsun şimdiye kadar bir şey olmadı Ama deprem var, doğal afet var bu durum bizim için büyük bir risk taşıyor. Sokaklarımız dar. Şu anda alt yapı yapılıyor. Mahallemiz kenar mahalle olduğu için bir çok çifte standart gördük. Özellikle Aksa(Fedaş)tan çok çifte standart gördük. Diğer mahallelere hizmet götürürken buraya olan düşmanlıklarını anlayamıyoruz. Elektrikler yer üstünde olduğu için çok sıkıntı oluyor.''şeklinde vurdumduymazlığa tepki gösterdi.

' Geceleyin lambalar doğru düzgün yanmıyor'
Geceleyin lambaların doğru düzgün yanmadığını söyleyen Önver, çözüm için servisi aradıklarında ise mahalleye gitmediğini sözlerine ekleyerek, "Bizi karanlığa mahkûm etmişler. Zaten doğru dürüst sorumluluklarını yerine getirmiyorlar. Birini yapıyorlar, arkasından 10 tanesi sönüyor. Bu şekilde Aksa Fedaş'ın mahalleye uyguladığı çifte standardını anlayamıyoruz. Bir an önce gelip mahallenin yer altını bir an önce bitirmelerini istiyoruz. Mahalledeki çarpık yapılaşmadan dolayı bir çok eksiğimiz var. Yer darlığından dolayı vatandaş yolu kapatıp bahçe yapmış. Belediye yetkilileri bu konuda çok pasif kalıyorlar." şeklinde belirtti.


'Mahkemeyi kazansan bile askeriyeyi çıkaramazsın'
Mahallenin büyük bir bölümünü kapsayan askeri alanın mahalleyi felç ettiğinin altını çizen Önver, "Kendim bizzat bu konuda mahkemeye başvurup yetkililerle konuştum. Bana 'mahkemeyi kazanırsın ama askeriyeyi çıkaramazsın' dediler. Askeri alan olarak mahalleyi felç ediyor ve mahalleyi kaplamış durumda. Arsa yetersizliğinden okul bile yapılamıyor. Askeriyenin bir an önce mahallemizde taşınması gerekiyor." İfadelerini dile getirdi.

'Mahallemiz moloz yığınına dönüştü'
Mahallelerinin bir diğer sorununda molozlar olduğunu söyleyen Önver daha sonra sözlerini şöyle sürdü: "Belediyeyle çalışan firmalar buraya gelişi güzel moloz atıyor. Çok kötü bir görüntü oluşturuyor. Nasıl bırakıyorlar bilmiyoruz. Belediyeye haber vermemize rağmen bir türlü önlem alamıyorlar. Muhtar olarak bekçiliğini yapıyorum ama nereye kadar. Arkamı dönüyorum bakıyorum ki tekrar bırakmışlar. Burası mahallenin kenarı. Burada parklar, oyun alanları ve çocuklar için bir şeyler yapılabilir. Mahallemizin bir diğer sorunu da kanalizasyondan dolayı çevreye yayılan kötü kokulardır. Hatta buranın altından dere kanalizasyonu geçiyor. Bir çok yerde kapandığından dolayı tıkanmış durumdur. Kışın gelen en ufak bir rüzgarda koku mahallenin komplesini kaplıyor. Defalarca söylememize rağmen bu sorunumuzla da şimdiye kadar ilgilenen olmadı.''

'Bu çöplüğü buraya reva görenler utansınlar'
çöp yığınının olduğu yerde çocukluk döneminin geçtiğini ifade eden Önver, çöplüğün olduğu yerde ayrıca tertemiz berrak bir su oluğunu hasret içinde dile getiren Muhtar Önver, şunları söyledi: ''Ama şuanda burada çöpten başka bir şey yok. Burayı kapatıp peşkeş çektirmişler. Biz çocukken buralarda yüzerdik. Şu anki durumuna bakın. Burası belediyenin çöplüğü değil ki, mahallemizin içi. Bunu buraya reva görenler utansınlar." (M.Salih Gönül/Nihat Kanat İLKHA)