Son olarak Ercan Uca isimli çobanın vurulduğu Türkiye-İran sınırındaki Van’ın Saray, Özalp ve Başkale ilçelerinde korku hakim. 2007 yılından 2011’in ilk altı ayına kadar geçen süre içinde tam 38 kişi, “kaçakçılık yaptığı”, “sınırı izinsiz geçtiği“ veya “dur ihtarına uymadığı” gerekçesiyle askerler tarafından öldürüldü. Öldürülenlerden dördü 14 ve 15 yaşında çocuk.

1640 Kasr-ı Şirin Anlaşması’yla çizilen Türkiye-İran sınırı, her iki tarafta kalan akraba ve eş-dostu birbirinden ayırdı. Ancak devletler arasında çizilen resmi sınır, bu insanların geliş-gidişlerini engelleyemedi. Sınıra rağmen ilişkilerini sürdüren köylülerin yanı sıra zamanla özellikle ucuz mazot kaçakçılığını meslek edinenler de sınırı sıkça kullanmaya başladı. Sınırın iki ucundaki İran ve Türkiye ise bu geçişlere karşı çok sert müdahalelerde bulundu. Özellikle tam sınırdaki Van’ın Saray, Özalp ve Başkale ilçeleri bu müdahalelerin en çok can yaktığı yerler olarak ön plana çıktı.
Çocuklar da hedef oldru

Önceki gece Çaldıran’ın Soğuksu Köyü’ne bağlı Uzunyol mezrasında sınırı geçtiği için tek kurşunla öldürülen çoban Ercan Uca, 2011’in yedi ayında yaşamını yitiren yedinci kişi oldu. Sınırdan geçişlere yönelik İran ve Türk askerlerinin silahlı müdahalesi sonucu 2007’de 6, 2008’de 7, 2009’da 9, 2010’da da yine 9 kişi vurularak öldürüldü. Mehmet Nuri Tançoban öldürüldüğünde daha 14 yaşındaydı. Taner Kurucan 15, Davut Çeri 17 ve Yaşar Vural ise 15’indeydi.
Gül, ölümleri durdurun dedi...

İran-Türkiye sınırında yaşanan ölümler, 14 Mart 2011 tarihinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Tahran’a yaptığı gezi sırasında gündeme geldi. Gül, İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’tan bu ölümlerin önüne geçilmesi için İran askerlerine talimat verilmesini istedi.
 

Tek hükümlü yok

Sınırda yaşanan öldürülmelere karşın çok sayıda dava açıldı, askerler hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Bu davaların hiçbirinde askerlere hapis cezası çıkmadı. Ancak Van 1. İdare Mahkemesi, Milli Savunma Bakanlığı’nı sınırda öldürülen bir kaçakçı nedeniyle maddi ve manevi tazminat ödemeye mahkum etti. 1. İdare Mahkemesi, 2005’te kaçakçılık amacıyla İran’dan Türkiye’ye geçiş yaparken öldürüldüğü açıklanan 20 yaşındaki Çetin Kun’un ölümünde, ceza davasında sanığın beraat etmesine rağmen idareyi kusurlu buldu. Karar sonucunda Milli Savunma Bakanlığı aileye 29 bin TL’yi yasal faiziyle birlikte ödeyecek.

Taraf