MUŞ - Muş Alpaslan Üniversitesi eski İlahiyat Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen programa Eğitimci Yazar Fırat Toprak, Alpaslan Üniversitesi öğretim görevlileri ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Akademisyen Mustafa Durmuş, Eğitimci Yazar Fırat Toprak'a bir plaket takdim etti.
Program, Araştırmacı Yazar Fırat Toprak'ın "İslam düşüncesi ve İslam düşüncesinin sembol isimleri'' konulu konuşmasıyla devam etti.
Bu toprakların en açık ve net gerçeğinin İslam olduğunu belirten Toprak, İslam'ın bu toprakların harcı, ruhu ve mayası olduğunun altını çizerek, "İslam düşüncesi genel anlamda felsefe, kelam ve tasavvuf-i düşünce üzerine kurulmuştur. İslam'ı yok sayan hiç bir analiz sağlıklı olamaz. İslam düşüncesini dikkate almadan yapılan hiç bir tahlil sonuç vermez. İslam da çevresinden etkilenmiştir. Hiç kimse "İslam yaşadığı dönemden bağımsızdır'' diyemez. Bu topraklar üzerinde yapılacak her türlü sosyal-bilimsel çalışmanın gelip dayanacağı yer İslam'dır veya en azından İslam düşüncesinden izler taşımak zorundadır.'' ifadelerini kullandı.
İslam düşüncesinin devasa bir kültür ve medeniyetin üzerine şekillenmiş olduğunu kaydeden Toprak, "İslam'ın zuhurundan günümüze kadar Müslümanların ürettiği düşünsel hasılanın gerek batı tesirli, gerekse İslam coğrafyasındaki karşılığı anlamında söyleyecek olursak, devasa bir kültürün üretildiğini söyleyeceğiz ve bu kültürden ne kadar uzak olduğumuzu ve ne kadar büyük bir acziyet içerisinde olduğumuzu itiraf edeceğiz'' dedi.
Toplumun Cumhuriyetle beraber yaşatılan bilinçsizleştirme süreci ve bir fetret dönemi yaşamının neticesi olarak kendi üzerinde yükseltilen değerler dünyasından uzak kalındığının farkında olmadığını ifade eden Toprak, İslam toplumunun gerçekte ne kadar devasa bir kültüre sahip olduğunun da farkında olmadığın kaydetti.
Moğol istilasının yaşadığı dönemlerde İslam toplumunun sahip olduğu kültürel değerlere de dikkat çeken Toprak, "Moğol istilasının yıkım olumsuzluklarıyla beraber İslam'ın kültürel karşılığına da dikkat çekmek durumundayız. Bunun neticesinde diyoruz ki, İslam dünyası tarihsel anlamda da çok büyük bir hasıla vermiştir. Dönemin koşulları içerisinde Müslümanların bilimsel anlamda üretmiş oldukları düşünsel hasılanın ne kadar büyük boyutlarda olduğunu görüyoruz.'' ifadelerini kullandı.
Program, katılımcıların Toprak'a konuyla ilgili sorularıyla sona erdi. (M. Şirin Çağlayan - İLKHA)