Milli Güvenlik Kurulu`nda iç ve dış gelişmeler ayrıntılarıyla masaya yatırıldı. Kurul`da, Suriye ve Irak`taki gelişmeler ve Türkiye`ye etkileri de son bilgiler ışığında ele alındı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığında yapılan Milli Güvenlik Kurulu toplantısında kritik başlıklar ele alındı.

MGK açıklamasında Suriye`ye ayrı bir parantez açıldı.

"Suriye`de süre giden çatışma ortamının bölge ve ülkemizin güvenliği açısından oluşturduğu tehditler ve bunlara karşı ülkemizce alınan tedbirler ile ihtilafın sona erdirtilmesi için yürütülen uluslararası çabalar gözden geçirilmiştir. Ayrıca ülkemize sığınan Suriyelilerin durumu ve ihtiyaçlarının karşılanması amacı ile yürütülen çalışmalar incelenmiştir.Doğu Akdeniz`in güvenliği konusu görüşülmüştür."

Irak`ta yaşanan şiddet de MGK`nın gündemindeydi.

"Irak`ta gelinen son durum mütaala edilmiş,artan şiddet ve terör eylemlerinden duyulan endişe dile getirilerek, istikrarın kalıcı bir şekilde tesis edilmesi amacı ile bu ülkeye yönelik desteğimizin sürdürüleceği vurgulanmıştır."

Ülke içinde yaşananlar, alınacak önlemler detaylarıyla konuşuldu.

"Halkımızın huzur ve güvenliğini temin amacıyla yürütülen faaliyetler görüşülmüş, bu kapsamda ilave olarak alınması gereken tedbirler değerlendirilmiştir."

Ele alınan bir başka başlık ise Ortadoğu ve Kuzey Afrika`da gelişmeler oldu.

"Ortadoğu ve Kuzey Afrika`daki önemli siyasi gelişmeler demokratik geçiş sürecinde bulunan ülkelerde yaşananlar ile ülkelerle ilişkilerimiz değerlendirilmiştir. Bu kapsamda orta doğu barış sürecindeki son gelişmeler üzerinde durulmuştur."