BM'nin uzman kuruluşu olan Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) Cenevre'de yayınladığı bir raporda önümüzdeki 5 yıla ilişkin hava tahminlerine yer verdi.

WMO, "Tahminlere göre, 2024'ten 2028'e kadar her yıl küresel ortalama yüzey sıcaklığı, 1850-1900 temel çizgisinin 1,1 ila 1,9 santigrat derece üzerinde olacak." dedi.

Söz konusu 5 yıllık dönemin "yeni bir sıcaklık rekoru kırarak bugüne kadarki en sıcak yıl olan 2023 rekorunu kırma" ihtimalinin yüzde 86 olduğu belirtildi.

Rapora göre, ortalama yıllık küresel sıcaklıkların önümüzdeki beş yılın en az birinde geçici olarak sanayi öncesi seviyelerin 1,5 santigrat derece üzerine çıkma ihtimali yüzde 80 olacak.

WMO, bu durumun iklim değişikliğine ilişkin Paris Anlaşması'nda belirtilen uyarılara yaklaşıldığına dair kesin bir uyarı olduğunu kaydetti. Söz konusu anlaşma, bir ila beş yıl yerine on yıllar boyunca uzun vadeli sıcaklık artışları öngörüyor.

WMO Genel Sekreter Yardımcısı Co Barrett, yaptığı değerlendirmede, sera gazı emisyonlarını azaltmak için "acilen" daha fazla çaba gösterilmesi çağrısında bulundu.

Barrett, aksi takdirde, "trilyonlarca dolarlık ekonomik maliyetler, milyonlarca insanın hayatının daha aşırı hava koşullarına maruz kalması ve çevreye ve biyolojik çeşitliliğe ciddi zararlar şeklinde ödenecek daha büyük bir bedel ödenebileceği" uyarısında bulundu.

"Küresel ısınmanın mevcut seviyesinde bile, yıkıcı iklim etkilerinin zaten gözlemlendiğini" aktaran WMO, bunlar arasında aşırı sıcak hava dalgaları, incelen buz tabakaları, deniz buzu ve buzullar, deniz seviyesinin hızlanan yükselişi ve okyanus ısınmasının yer aldığını kaydetti.

Paris İklim Anlaşması Aralık 2015'te 196 devletin katılımıyla imzalandı. Bu çerçevede, katılımcı ülkeler, dünya ekonomisinin sanayi öncesi gelişim aşamasına kıyasla ortalama yıllık sıcaklıktaki artışı 1,5 veya 2 derece düzeyinde tutmak için önümüzdeki on yıllarda CO2 emisyonlarını gönüllü olarak azaltma sözü verdiler. (İLKHA)