VAN - Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin (YYÜ) ev sahipliğinde yapılan Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) Toplantısı'na Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın yanı sıra onlarca rektör ve akademisyen katıldı.
Üniversitelerarası Kurul Toplantısı'nın 217'incisi, YYÜ Cengiz Andiç Kültür Merkezi'nde yapıldı.
175 üniversiteden katılımcı ile yapılan toplantıda Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, depremde sıkıntı çeken öğretmenlere karşı ilgisiz kaldıklarını hissettiğini söyleyerek, "Sadece hükümet anlamında söylemiyorum. Van halkı, sivil toplum örgütü, herkes büyük bir sinerji içindeydi. Başka yerde yıllarca anlatılacak, filmleri çevrilecek bir hikâye burada yaşandı ve biz bunu sadece sıradan bir deprem sonrası toparlanma hareketi gibi konuşuyoruz. Ama böyle değil. Bunun hikâyesinin yazılması lazım, filminin çekilmesi lazım. 2 günden beri gittiğimiz yerlerde o günleri yaşayan öğretmenlerimizle konuştuğumuzda, biz bakanlık olarak bu fedakâr öğretmenlerimize ne kadar ilgisiz kalmışız onu hissettim." şeklinde konuştu.
Akademisyenlerin özlük haklarına da değinen Bakan Avcı, "Özlük hakları sorunu hükümetimizin gündeminde olan bir sorundur. Ne yazık ki, üniversitelerimiz ciddi anlamda nitelik kaybı yaşıyor. Yıllara yayılan bir analiz yapıldığında, gerçekten üniversitelerimiz nitelikli eleman cezp etme konusundaki güçlerini kaybetmişlerdir. Burada ciddi bir zaaf var ama inşallah imkanlar ölçüsünde en azından bunu durdurmak ve sonra da daha ileriye taşımak konusunda bir hassasiyet var. Bu konudaki gecikmeler büyük oranda yükseköğretimle ilgili çalışmaların ertelenmiş olmasından kaynaklanıyor. Yıllardır hepimiz yükseköğretimin bu durumundan şikayetçiyiz. Daha önce yapılan düzenlemeler geldiğimiz noktada yetersiz kaldığını kabul ediyoruz. Ama burada karşımıza çıkan bizim mevzuat düzenleme geleneğimizdeki kötü alışkanlığın olumsuz etkileri karşımıza çıkıyor. Bizim geleneğimizde böyle kötü bir alışkanlık var. Biz yönetmeliklerle düzenlenecek konuları yasa konusu yapıyoruz. Yasa ile düzenlenecek olanları da anayasa konusu yapıyoruz. Yönetmeliklerle hatta teamüllerle düzenlenecek olanları anayasa konusu yapmışız. Her üniversitenin kendi özel koşullarını oluşturacak düzenleme yapmak ve üniversitelerimizin kendi düzenlemelerini yapmalarını sağlamak için çalışmalarımız var." diye konuştu.
Ardından plaket törenine geçen Bakan Avcı, bir espri yaptı. ÜAK İbicioğlu'na plaketini veren Bakan Avcı, "Ben öteden beri bu plaket verme işine anlam veremiyorum. Hiç olmazsa plaket yerine kalem falan verelim diyorum. Siyasete girmeden önce, aday olduğum dönemde Adapazarı Belediye Başkanımız Burhan Sakallı, benim plaket alıp verme işini bilmediğimi söyledi. 'Plaketi alıp verirken muhatabınla konuşuyorsun, oysa fotoğraflar çekiliyor. Böyle olmaması lazım' demişti. Ne yapmak lazım diye sorduğumda ise, sağ ayak önde olacak şekilde fotoğrafçılara dönmek lazım" demesi ve uygulamalı olarak göstermesi salondakileri kahkahaya boğdu.
Bakan Avcı'dan sonra kürsüye çıkan Van Valisi Aydın Nezih Doğan ÜAK toplantısının Van'da yapılmasının önemine değinerek emeği geçenlere teşekkür etti.
Toplantıda konuşan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, üniversitenin tarihi hakkında bilgiler vererek, "YYÜ, 1982 yılında kuruldu. Osmanlının son dönemlerinde 2 kez Van'da üniversite kurulması amaçlanmış, ama o dönemdeki sıkıntılardan dolayı gerçekleşmemiş. Daha sonra Atatürk mecliste iki kez Van'da üniversite kurulmasını önermiş, komisyonlar kurulmuş ve kanaat önderleri de bu bölgede üniversite kurulması gerektiğini önermişler, ancak 1982 yılında kurulmuş. Bin 500 öğretim elemanı ile büyük bir üniversite halinde bölgemize önemli hizmetler sunan bir üniversite haline geldik. 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde iki büyük deprem yaşadık ve ciddi şekilde sarsıldık. O dönemde hükümet üyelerimiz, Başbakanımız ve halkımızı yanımızda gördük. YYÜ'yü depremden öncesiyle karşılaştırdığımızda yüzde 50 ila 400 arasına büyüdü. Ben başta Başbakanımız olmak üzere Hükümet üyelerimize, YÖK Başkanımıza, Van Valimize, Üniversitemizde yurt yaptıran Kurum ve Kuruluşlara, Van halkına, personelime ve öğrencilerimize teşekkürü bir borç bilirim." ifadelerine yer verdi.
Üniversitelerarası Kurul Başkanı Hasan İbicioğlu ise, Türkiye yüksek öğrenimi ele alırken değişen dünya dinamiklerini de dikkate almaları gerektiğini belirterek, "İnsan kaynaklarının mobil hale gelmesi, teknolojinin değişmesi, herhalde içinde bulunduğumuz dinamikleri açıklamaya yeter. Türkiye üniversiteleri belirli alanda faaliyet yürütürken, tüm dünyada rekabet alanları geliştirmeleri gerektiği ortada. Bu anlamda küreselleşme bir sosyal hareketse, kaçınılmaz bir süreçse kendimizi şartlara göre konumlandırmamız gerekmektedir. Türkiye, kendi içinde ve dışındaki paradigmaları yeniden tanımladı, dünya dengelerinde değer gören bir ülke haline geldi. Bu anlamda bizler uluslararası öğrenci kabulünün farkındayız. Ancak üniversitelerin ülke dışında yasal kampus açmalarının önünde yasal engelleri olduğunu belirtmek istiyoruz. TBMM kararı alınması gerekiyor ki bu son dönemlerdeki bürokrasiden kurtulma çalışmalarına ters düşüyor." diye konuştu.
İbicioğlu ayrıca, "Öğretim üyesi yetiştirilmesi meselesi üniversiteler kendi üzerlerine düşeni yapmalarına karşın, öğretim üyeliğinin özlük haklarının iyileştirilmesi gerekiyor. Yılbaşından önce böyle bir düzenleme yapılması bizim açımızdan çok önemli. Öğretim üyelerinin motivasyonunda bu çok önemlidir."dedi.
Konuşmaların ardından yapılan plaket töreninden sonra ilk sunuma geçildi. Daha sonra yapılan ÜAK toplantısı basına kapalı olarak gerçekleştirildi. (Mehmet Aldemir - İLKHA)