MUŞ - İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, son zamanlarda çiftçisinin gelir ve refah seviyesinin artırılması yönünde yaptığı çalışmalar çerçevesinde Aspir bitkisi hakkında Muşlu çiftçi ve üreticilere yönelik bilgilendirme semineri düzenledi.


Toplantıda, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünde görevli uzmanlarca, Aspir bitkisinin yetiştiriciliği, kullanım alanları, faaliyet ve fayda analizleri, slayt sunumu ile çiftçilere detaylı olarak anlatıldı.


Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünden eğitim toplantısına konuşmacı olarak katılan Uzman Mühendis Şakir Karakaya, bilgilendirme sonrasında katılımcılardan gelen soruları da cevaplandırdı. Aspirin henüz bölgede yeni olması nedeniyle alternatif ürün sınıfına girmediğini belirten Karakaya, üretim kapasitesinin artması ve yetiştirme tekniklerinin iyileştirilmesiyle yaygınlaştırılacak ürünün alternatifler arasına girebileceğini, bunun için de Bakanlıkça destekleme çalışmalarının devam ettiği belirtildi.


Bilgilendirme toplantısında Aspir yetiştiriciliği ile ilgili bir konuşma yapan İl Müdür Vekili Osman Akar ise, tarım sektörünün, yeryüzünde nüfusun artması, yaşanan sosyo-ekonomik değişmeler, insan ihtiyaçlarının ve tüketim alışkanlıklarının değişmesiyle, insanların sağlıklı ve dengeli beslenmesi ilgili önemli bir yerinin olduğunu belirtti.


Akar, "Tarım, milli gelire ve istihdama katkı sağlaması ve sanayi sektörüne hammadde temin etmesi nedeniyle ülkeler için stratejik ve vazgeçilmez bir sektördür. Bu nedenle sürekli olarak üreticilerimizin gelir ve refah seviyelerini yükseltmek, birim alandan daha fazla verim almak ve alternatif ürün üretimi için özellikle Bakanlığımızca sürekli çalışmalar yapılmaktadır.'' dedi.


Muş'ta 344 bin işlemeli, 158 bin hektar sulanabilir tarım arazisi ve önemli bir hayvan varlığı ile önemli bir potansiyele sahip olduğunu ifade eden Akar, bu potansiyelin mutlaka değerlendirilmesi ve ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlanması gerektiğini kaydetti.


Bu potansiyelin değerlendirilmesi için çalışmaların devam ettiğini belirten Akar, Ayçiçeği, Kanola ve Aspir bitkilerinin son yıllarda Muşlu çiftçilere benimsetilerek üretiminin artarak devam etmesi için üreticiyi bilgilendirmeye yönelik çalışmalarının devam edeceğini söyledi. (M. Şirin Çağlayan-İLKHA)