KONYA - Necmettin Erbakan Üniversitesi ve KTO Karatay Üniversitesi'nin birlikte düzenlediği "İş Ahlakı" konulu panel Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Erol Güngör Konferans Salonu'nda yapıldı.


Panele NEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Aydın, Havacılık ve Uzay Bilimleri Dekanı Prof. Dr. Şerafettin Erel, Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yağmur Şener, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Tor, öğrenciler ve öğretim görevlileri katıldı.


Panelistler, KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Torlak, Prof. Dr. Mohammad Shahriari, Doç. Dr. Ahmet Diken, İş Ahlakı'nın öneminden bahsettiler.


KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Torlak konuşmasında, "Yitirdiğimiz değerleri kaybettiğimiz yerde aramalıyız ve yitirilen yerde tekrar ayağa kaldırmalıyız. Müslüman'ız diyorsak ona göre yaşamalıyız. Haramlardan sakınmak bizim ahlaki davranma eğilimimizin ve duyarlılığımızın göstergesi olmalı. Gerçek iş ahlakı; mesleklerini icra edenlerin eksikliklerini gidermesi ve sorumluluk bilinciyle hareket etmesi demektir. Biz önce kendimizden başlayarak insanlık kalitemizi arttırmalıyız. Bunu önce kendi adımıza sonra çevremiz adına gerçekleştirmeliyiz." dedi.


Prof. Dr. Mohammad Shahriari ise, "Bu panel öncelikle insanların iş hayatında başkalarıyla nasıl ilişki kuracakları konusunda bilgi verme amaçlıdır. Yaptığımız işler tıpkı bir dağda sesimizin yankılanması gibi bize geri döner. Bu yüzden yaptığımız işlerin farkında olmalıyız. Sadece menfaatimizi düşünerek hareket etmemeli başkalarının haklarını da düşünmeliyiz. Yeterli olmadığımız bir alanda işi kabul edip yapmak geri dönülmez hatalara yol açabilir. Akıl ve vicdan sahibi olmalı para kazanma hırsı ile hem insan hayatına hem de yaşadığımız çevreye telafisi mümkün olmayan zararlara yol açmayalım." dedi.


Son panelist Doç. Dr. Ahmet Diken de işletme yönetiminde etik ve maliyet ilişkisini içeren konuşmasında, "Özellikle halka açık anonim şirketlerde CIO'lar (üst düzey yöneticiler) vekili oldukları hissedarlara karşı nasıl davranırlarsa etik davranmış olurlar? Mesela maaşlarını tespit ederken, kar dağıtımına giderken, masraf ederken. Etik davranış nedir, sınırı ne belirler? Kültür mü, din mi, eğitim mi? Bulunduğumuz konumda bize gelen hediyeler veya teklif edilen rüşvet etik mi?" diye sordu. (İlyas Yavuz - İLKHA)