Millî Eğitim Bakanlığı, yaptığı yazılı açıklamada, Bakanlık tarafından LGS kapsamında gerçekleştirilen merkezi sınava bu yıl 8'inci sınıftaki 1 milyon 38 bin 192 öğrencinin başvurduğunu bildirdi.
İki oturum halinde yapılan sınav, 973 yurt içi sınav merkezinde, 3 bin 891 okuldaki 62 bin 663 salonda; yurt dışında ise 11 sınav merkezinde, 11 okuldaki 35 salonda gerçekleştirildi.
Sınavın birinci oturumunda öğrencilere sözel alanda Türkçe, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisiyle yabancı dil derslerinden toplam 50 soru soruldu. Sınavın ikinci oturumunda ise öğrencilere matematik ve fen bilimlerinden toplam 40 soru yöneltildi.
Şanlıurfa'da Necmettin Erbakan İmam Hatip Ortaokulu'nda sınava giren öğrenciler, sınavla ilgili İLKHA muhabirine duygularına anlattılar.
"Çalıştığımız konuların bazılarından soru çıkmıştı"
Güven Kent
Sınavının iyi geçtiğini söyleyen Güven Kent, "Sınavım ve sorular çok iyiydi. Basit sorular vardı. Çalıştığımız konuların bazılarından soru çıkmıştı. Matematik ve fen bilimlerinde zorlandım. Genetik sorular, kromozom soruları vardı. Şu an için hedefim yok." dedi.
"Matematik soruları beni zorladı"
Ali Adnan Baysal
Sınavının düşündüğünden daha az stresli geçtiğini belirten Ali Adnan Baysal, "Sınavda bir yerden sonra başım ağrıdı ama dün olduğum kadar stresli değildim. Sınav iyiydi. Ailecek Ankara'ya taşınmayı düşünüyoruz. Ankara'daki lisede okumayı düşünüyorum ama kolay olmadığı söyleniyor. Bu yüzden oradaki liselerden çok beklentim yok. Meslek lisesi bulursam orada gitmeye çalışacağım. Matematiğim kötü diye matematik soruları beni zorladı. Puan kırılmasın diye çoğunu boş bıraktım. Türkçede de biraz zorlandım." diye konuştu.
"Hedefim ÇEAŞ Fen Lisesine gitmek"
Arda Yıldız
Türkçe alanında fiilimsi konusunda zorlandığını vurgulayan Arda Yıldız, "LGS'de Türkçe ve Matematik kısmı biraz zordu. Diğer alanlar kolaydı. En çok Türkçe'de fiilimsi konusu zordu. Genellikle anlatım bozuklukları sorulmuştu. Hedefim ÇEAŞ Fen Lisesine gitmek. Sayısalda fen normaldi ama matematik zordu biraz. Heyecan ve stresliydi. Sınava bu sene ful çalıştım." ifadelerini kullandı.
"Hedefim güzel bir fen lisesi tutturabilmek"
Muhammed Sefa Ateş
Sınavının çok iyi geçtiğini ifade eden Muhammed Sefa Ateş, "Bana göre rahat 60-70 net yapabilirim. En çok zorlayan ders matematikti. En çok zorlandığım 10 soruyu cevaplamaya çalıştım. Hedefim güzel bir fen lisesi tutturabilmek. 70 soru işaretledim ama 60 net bekliyorum." şeklinde konuştu.
"İngilizce'yi çok yapamadım"
Serhat Akbaş
Serhat Akbaş ise, "Sınavım iyi geçti, sorular da güzeldi. İngilizceyi çok yapamadım ama yine de iyiydi. İngilizce'de zorlandım ama Türkçe ve matematik iyiydi. Türkçe'de çoğunlukla fiillerden çıkmıştı." dedi.
"Bu kadar kolay olacağını beklemiyordum"
Hümeyra Polat
Sınavın beklediğinden de kolay geçtiğini söyleyen Hümeyra Polat, "Bu kadar kolay olacağını beklemiyordum. Sayısalda biraz zorlandım. En çok zorlandığım matematikte üslü sayılar, çarpanlar ve katlar, kare köklü ifadelerdi. Matematik beni zorladı ama onun dışındaki derslerim iyi geçti. Hedefim ÇEAŞ Fen Lisesine gitmek. Yaptığım netler ile fen lisesi geliyor. Fen liselerinden de ÇEAŞ'ı istiyorum. Netlerim 40 ila 60 arası değişiyordu." diye konuştu.
"Fen ve İngilizce biraz zordu"
Yakup Güneş
Yakup Güneş de kendisi için yüzdelik dilimin önemli olduğuna dikkat çekerek, "Sınavım güzel geçti. Fen ve İngilizce biraz zordu. İngilizce'de pek anlamadım fende de çaprazlamayı, atomu ve hücreyi yapamadım. Hedefim fark etmez ama iyi bir yer olsun. Necmettin Erbakan Proje Lisesi olursa iyi olur. 40 netim olursa iyi olur ama benim için yüzdelik dilim önemli." ifadelerini kullandı.
"Hedefim güzel bir okul"
Ahmet Berat Polat
Sınavda ilk oturumun güzel ama ikinci oturumda zorlandığını ifade eden Ahmet Berat Polat, "En çok matematikte zorlandım. Matematikte cebirsel ifadeler, EBOK-EKOK sorulmuştu. Hedefim güzel bir okul. Anadolu lisesi düşünüyorum. 45 net bekliyorum." şeklinde konuştu. (İLKHA)