Cafer Selçuk

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in askeri talimatıyla başlatılan Ukrayna'nın işgal girişimi şiddetli çatışmalarla iki yılı aşkın bir süredir devam ediyor.

Son günlerde Rusya, Harkiv bölgesini ele geçirmek için çeşitli yollar deniyor. Ukrayna, Batı'nın da desteğiyle Rusya'ya karşı direnmeye çalışırken, ABD'den bir destek daha geldi. Adı açıklanmayan iki ABD'li yetkili, yaptıkları açıklamada, Biden'ın "kamuoyundan gizlice" Ukrayna'ya verdiği silah kullanım izninin uzun süredir devam eden Amerikan politikasında kısmi bir değişiklik olduğunu belirtti.

Edinilen bilgiye göre Biden, Amerikan silahlarının Rusya topraklarında kullanılmasına onay verdi. Kiev yönetimine sadece Rusya'nın son dönemdeki saldırılarını yoğunlaştırdığı Harkiv bölgesinde kullanılmak üzere bu izni verdi. Buna göre Ukrayna ordusu, ABD yapımı silahları sınırda bulunan Harkiv bölgesinde kullanabilecek, ancak Rusya'nın daha iç bölgelerinde veya başka yerlerinde kullanamayacak.

Ukrayna yönetimi, Rusya'nın saldırılarını yoğunlaştırdığı Harkiv'deki savunma eksikliklerini gidermek için Amerikan yönetiminden bu ABD yapımı silahları bu bölgede kullanma izni talep etmişti.