ŞANLIURFA- Uyuşturucu kullanımı yaşının 12'ye kadar düştüğü ve il genelinde 10 bin uyuşturucu bağımlısının olduğu Şanlıurfa'da, konu ile ilgili olarak düşüncelerini dile getiren aileler, çocukların İslami terbiyeden geçirilmelerinin önemine vurgu yaptılar.

Şanlıurfa'da esnaflık yapan Osman Akçan öncelikle ailelerinin çocuklarının eğitimi konusunda tedbirler alması gerektiğini söyledi. Akcan, "Çocuklarımıza uyuşturucunun zararlarını dinimizin emirleri doğrultusunda anlatmalıyız. Uyuşturucunun haram olduğunu çocuklarımızın bilinçaltına yerleştirmeliyiz. Toplumsal olarak da uyuşturucu satan ya da kullanan kişileri gördüğümüz zaman onlara yardımcı olmalıyız onların tedavi olabilecekleri yerlere yönlendirmeliyiz. Devletin de bu konuda kamusal uygulamalar, kamusal duyurular ve uyarılar yapması gerekir. Hep birlikte bu illeti toplumun içinden söküp atmalıyız." dedi.

Devletin konuya ciddi anlamda el atması gerektiğini dile getiren Abdulhak Alasulu, devletin kamu kurumlarıyla birlikte özellikle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı eliyle bu konu üzerinde durması gerektiğini ifade etti. Alasulu, "Eğer devlet bu konuda fazla bir şey yapamıyorsa bu konuda iş yapan STK'lara yol açması ve teşvik etmesi gerekir." İfadelerini kullandı.

Halka yönelik programların yapılması gerektiği ve halkın bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiğini belirten Alasulu, "Sözde yüzde 99'un Müslüman olduğu bir ülkede bu kadar vahim bir durum oluşmuşsa bunun sorgulanması ve altında yatan sebeplerin araştırılması sonuçların tahlil edilmesi ve buna yönelik çözümlerin üretilmesi gerekir." şeklinde konuştu.

Alasulu, "Çocukları bu tür kötü alışkanlıklardan muhafaza etmede ilk görev ailelerine düşmektedir. Bu konuda çocukların sıkı bir eğitimden geçmesi lazımdır. Çocukların uyuşturucuyla tanışma zamanı okul döneminde oluyor. Genellikle okul köşelerinde uyuşturucu satışlarının olduğunu görüyor ve duyuyoruz. Bu nedenle emniyetin okul çevrelerinde güvenlik tedbirleri alması lazımdır. Bu konuda çalışma yapan Yeşilay gibi STK'lardan ve İslami STK'lardan yardım alınmalıdır." İfadelerini kullandı.

Lise öğrencisi olan İmam Altaş ise, "Ailelerin çocukları eve geç geldikleri zaman neden geç geldikleri sormaları, okuldaki arkadaşları kimdir ve kiminle arkadaşlık yaptığını kontrol etmesi gerekir. Kiminle gezdiğini nasıl gezdiğini, hangi tür hareketlerde bulunduğunu, eve geç geldiğinde niye geç geldiğini sorgulaması gerekir." dedi.

Yine lise öğrencisi Yusuf Kaçmaz da, "Uyuşturucu bağımlılığı, bugünkü gençlerin İslami bir eğitimden geçmemeleri ve ailelerin de çocuklarını kontrol etmemelerinden kaynaklanıyor. Ailelerin de İslami eğitimden geçmeleri gerekir. Aileler Kur'anı iyi anlamalı ve çocuklarına Kur'anın emir ve yasaklarını çocuklarına anlatılmalıdırlar."

den dolayı olduğunu ifade ederek, "ailelerinde İslami eğitimden geçmeleri gerektiğini, ailelerin ve çocukların İslami bir eğitimden geçmeleri, Kur'anı daha iyi anlayıp okumaları emir yasaklarını öğrenmesi gerektiğini söyledi.

"Toplum olarak çocuklarımıza sahip çıkmalıyız ve çocukları gelişi güzel yerlere göndermemeliyiz." diyen ve ismini vermek istemeyen bir vatandaş ise, "Uyuşturucu bağımlılığıyla ilgili halkın duyarlı olması lazımdır. Çocuklarımız internet kafelere gidiyorlar ve orada kötü alışkanlıklar ediniyorlar. O ortamlarda küçükler, büyüklerden gördükleri olumsuz davranışları örnek alıyorlar. Özellikle okul köşelerinde polisin önlem alması lazım."ifadelerini kullandı. (Osman Gülebak/Emin Polat-İLKHA)