Londra merkezli Arap haber sitesi El-Şark El-Avsat`ta MİT Müsteşarı Hakan Fidan`la ilgili tartışmalara dair bir analiz yayınlandı.

Samir Salha imzasıyla yayınlanan analizin başında Washington Post`ta David Ingatius imzasıyla yayınlanan ve Türkiye`nin, Mossad ile görüşen on İranlının kimliklerini İran istihbaratına verdiği ileri sürdüğü yazı hatırlatılıyor.
Salha şöyle yazıyor: "Washington Türkiye müttefik ve ortağına bağlılığını ilan ederek son anda müdahale etmeseydi, Wall Street Journal`da yayınlanan uzun bir analizin uzantısı olan Ignatius`un yazısı, İsrail için bardağı taşıran son damla olabilirdi."

TEL AVİV`İ KIZDIRAN ŞEY

"Tel Aviv`i kızdıran, MİT`in Ankara`nın izni olmadan Türk topraklarında faaliyet gösteren casus ağları olduğunu ortaya koyması değildi. Daha ziyade Türkiye`nin bu casusların faaliyet ve iletişimlerini engelleyip Tahran`a kimliklerini ifşa etmesi ve belki de yakalanmalarını kolaylaştırması İsrail`i kızdırdı. Tel Aviv`i, Ankara`nın İsrail`in hassas ve stratejik işlerine müdahalesi kızdırdı."

FİDAN ÖNEMLİ BİR OYUNCU

Hakan Fidan`ın, Lübnan sahnesinde perde arkasında önemli bir oyuncu olduğunu belirten Salha ekliyor: "Faaliyetleri ve sağladığı istihbarat İsrail için sürpriz oldu ve Lübnan`daki hesaplamalarını karıştırdı. Türkler şu soruyu tekrar tekrar dile getiriyor: Ankara neden Mossad casuslarının, Anadolu`da serbestçe faaliyet göstermesine göz yumsun ki?"

NEDEN SIZDIRMIŞ OLABİLİR?

"Tekrar edilen bir olasılık, Washington`un Ignatius`a bu bilgileri, İsraillilere oyunun kurallarının değiştiğini ve Washington ile yeni İran liderliği arasında yakınlaşmaya izin vermesi gerektiğini kabul ettirmek için sızdırmış olması. Bu Washington`a, İran`ın nükleer programı, Suriye krizi ve Rusya-İran yakınlaşması da dahil olmak üzere önemli konularda bir dizi ilerleme kaydetme fırsatı verecek bir şey."

TÜRKİYE`NİN ÖNERİSİYLE GERÇEKLEŞTİ

Salha yorumlarına şöyle devam ediyor: "Washington, son iki yıl içinde bölgede yaşanan aksilikler ve azalan etkisi nedeniyle, herkesi kendi tarafına sürükleyip, söylediklerini dinlemeye zorluyor. Resim giderek daha açık hale gelip, herkes son ABD-İran yakınlaşmasının Türkiye`nin önerisiyle gerçekleştiğini fark ettiği bir sırada, Washington Tel Aviv`in tehditlere devam etmesine izin verecek mi?"

FİDAN`DAN FIRTINA OPERASYONU

"Tel Aviv, Suriye içinde çok gizli "Fırtına Operasyonunu" yürüterek, Lübnanlı rehinelerin önce İstanbul`a ve daha sonra Beyrut`a güvenli şekilde transferini başaran Fidan`dan bu boyutta bir ikinci şoka dayanabilecek mi?"

Washington Post gazetesi yazarı David Ignatius`ın, "Geçen yılın başlarında Türk hükümetinin Mossad için çalışan 10 kadar İranlı ajanın kimliğini Tahran istihbaratına ihbar ettiğini" ileri sürmesi Türk ve İsrail kamuoyunda büyük bir tartışma yaratmıştı. (BBC Türkçe)