İstanbul, 2017 yılında düzenlenecek 22. Dünya Petrol Kongresi`ne ev sahipliği yapacak.Kanada`nın Calgary kentinde toplanan Dünya Petrol Forumu Gençlik Kongresi`nde yapılan oylamada, Astana, Huston ve Kopenhag ile yarışan Türkiye, daha önce 3 kez talip olduğu ve alamadığı Dünya Petrol Kongresi`ni bu defa almayı başardı.

Türkiye`nin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Murat Mercan başkanlığında bir heyetle 3 gün boyunca yürüttüğü tanıtım çalışmaları ve sunumları, izleyenleri etkiledi.

Türkiye`nin Ottawa Büyükelçisi Tuncay Babalı, oylamadan sonra yaptığı açıklamada, sunumda kullanılan ve olimpiyatları çağrıştıran `Oilympic` temasının, katılımcı ülkelerin hayranlığına neden olduğunu ifade etti.

"Daha önce 3 kez aday olmuştuk" diyen Büyükelçi Babalı, "Bu çok önemli bir organizasyon. Dünyanın petrol alanındaki tüm ülkelerinin ve firmalarının katılacağı, 6-7 bin delegenin toplanacağı devasa bir organizasyon. Türkiye, Sayın Mercan başkanlığında son derece profesyonel bir takım çalışması sergileyerek, harika sunumlar yaptı" dedi.

Calgary`deki toplantıya katılan 52 ülkenin ilk tur oylamada Kopenhag`ı elediklerini anlatan Büyükelçi Tuncay Babalı, ikinci turda da Astana`nın elendiğini bildirdi. Babalı, 3. tura Türkiye ile kalan Huston`ın avantajlı görünmesine karşın, başarılı bir lobicilik çalışmasıyla yüzde 55 oy oranını yakaladıklarını sözlerine ekledi.