İşgal rejimin Refah'ta başlattığı saldırıların Gazzelilerin haklarını geri dönülmez şekilde ihlal ettiği gerekçesiyle Güney Afrika Cumhuriyeti’nin, UAD'nin acil şekilde yeni tedbirlere hükmetmesine ilişkin talepleri Divan’da ele alındı.

Lahey merkezli UAD'de Güney Afrika'nın yeni ihtiyati tedbir talepleriyle ilgili ikinci ve son günü olan duruşmalarda İsrail tarafı savunmasını yaptı.

Duruşmada işgal rejim adına söz alan Uluslararası Hukuktan sorumlu Başsavcı Yardımcısı Gilad Noam, Divan’dan gelen duruşma kararını 13 Mayıs'ta öğrendiklerini ve kısa süre içerisinde kendilerinin ve avukatlarının yeterince hazırlanacak vakit bulamadıklarını ifade etti.

Noam, Güney Afrika’nın iddialarının yersiz olduğunu savunarak "Bir kez daha belirtmek zorundayım ki trajik bir savaş yaşanıyor ancak ortada bir soykırım yok." iddiasında bulundu.

"Yalancılar!"
Tourgeman sözlerini sonlandırmak üzereyken Divan'da üst katta bulunan izleyicilerden birisi işgal  hukuk heyetine "Yalancılar, yalancılar!" diye bağırdı. Bunun üzerine mahkemenin canlı yayınına ara verildi. Protestocu Divan'dan çıkarıldıktan sonra yayın tekrar açıldı.

Duruşma sonlanmadan önce Divan'ın Alman Yargıcı Georg Nolte, işgal rejimi tarafının özellikle Refah'ta sıkışan sivillere yönelik insani yardımı nasıl ulaştırdıklarını daha detaylı anlatmasını talep etti. Divan Başkanı Lübnanlı Yargıç Nawaf Salam, işgal rejimin yarın akşam yerel saatle 18.00'e kadar Yargıç Nolte'nin sorusuna ilişkin beyanlarını yazılı olarak Divan'a sunmasını istedi.

Divan hakimleri tedbir talebine ilişkin müzakerelere başladı. Kararın birkaç hafta içerisinde açıklanması bekleniyor.