28 Şubat dönemine ilişkin 103 sanığın "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebren devirmeye, düşürmeye iştirak" suçundan yargılandığı davanın 23. duruşması başladı.

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları, sanık yakınları ve müştekiler katılıyor. Duruşmaya, dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı katılmıyor.

Duruşmada, mahkeme üyelerinden Süleyman Köksaldı, sanık yoklaması yaptı ve mahkemeye ulaşan belgeleri okudu.

Milli Güvenlik Kurulu (MGK), 28 Şubat 1997`de Fevzi Türkeri tarafından verilen "irtica" konulu brifingin dosyada bulunmadığını bildirdi.

Duruşmada söz alan müşteki avukatlarından İsmail Aydos, 4 Nisan 1997 tarihli belgenin imha edildiğine ilişkin tutanağın mahkemede okunması ve bunu imha edenlerin isimlerinin açıklanması, bunlar arasında dosyanın sanıklarının olup olmadığının belirlenmesini talep ederek, "Burada delil karartılmaktadır. Mahkemenin tutanağı imha edenler hakkında suç duyurusunda bulunmasını istiyorum" dedi.

Mahkeme Başkanı Tayyar Köksal bunun üzerine, konuya ilişkin Genelkurmay Başkanlığı`ndan gelen yanıtı okudu. Köksal, gelen yanıtta, "MGK kararları doğrultusunda 4 Nisan 1997 tarihli bir çalışma grubu oluşturulması konulu belgenin 29 Nisan 2011`de imha edildiğinin" bildirildiğini açıkladı.

Şimdiye kadarki duruşmalarda, Çetin Doğan, Çevik Bir, Erol Özkasnak, Muhittin Erdal Şenel, Kenan Deniz, İlhan Kılıç ile Yıldırım Türker savunmasını yaptı. Bugünkü duruşmada da kalan sanıkların savunmalarının alınmasına devam ediliyor.

"Mağdur" başvuruları artıyor

Öte yandan davanın başladığı 2 Eylül`den bu yana yaklaşık 200 kişi, "mağdur" sıfatıyla davaya katılma talebinde bulundu. Başvuruda bulunanlar arasında Türk Silahlı Kuvvetleri`nden (TSK) ilişiği kesilen uzman ve astsubaylar da yer alıyor.

Savcılığın 22 Mayıs 2013`te mahkemeye sunduğu iddianamede, dönemin hükümet ortağı DYP Genel Başkanı Tansu Çiller ile İçişleri Bakanı Meral Akşener "mağdur" olarak yer aldı.

İddianamede, eski Bakanlar Hasan Celal Güzel, Teoman Rıza Güneri ve Şevket Kazan, kapatılan Refah Partisinin milletvekillerinden Şeref Malkoç ve Mehmet Bekaroğlu ile Fazilet Partisinden 1999`da milletvekili seçilen, ancak TBMM`de yemin edemeyen Merve Kavakçı, eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanı Bülent Orakoğlu`nun da aralarında bulunduğu 481 kişi ise "müşteki/mağdur" olarak bulundu.