Mısır 1 milyon 747 bin 715 tonla hurma üretiminde birinci sırada yer alırken onu 1 milyon 565 bin 830 ton hurma üretimiyle Suudi Arabistan takip etti.

Suudi Arabistan Ulusal Hurma ve Hurma Merkezi tarafından yayınlanan bir raporda yer alan veriler, hurma üretiminin Arap ülkeleriyle sınırlı olmadığını, listede bazı Afrika ülkelerinin yanı sıra Güneydoğu Asya, Amerika ve Güney Amerika ülkelerinin de yer aldığını gösterdi.

Raporda, Suudi merkezinin Krallık'ta hurma yetiştiriciliğinin ve hurma üretiminin gelişmesine ve sürdürülebilirliğine katkıda bulunmayı, geliştirmeyi ve kalitesini yükseltmeyi entegre bir tarım ve pazarlama hizmetleri sistemi geliştirmek için çalışmayı amaçladığı kaydedildi.

Mısır ve Suudi Arabistan'ın ardından Cezayir 1 milyon 188 bin 803 ton, Irak ise 750 bin 225 ton hurma üretti.

Hurma üretiminde dünyada ilk sırayı İslam dünyası, özellikle de yetiştiriciliği için elverişli ortamların bulunduğu Arap ülkeleri yer alıyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'ne (FAO) göre, hurma üreten palmiye ağaçları, Arap dünyasında besleyici ve kültürel değerleri açısından büyük önem taşıyor ve geniş bir coğrafi yayılma ve çeşitli iklim koşullarına dayanma kabiliyetiyle karakterize edilerek birçok yerde yetiştirilmesine yol açıyor.

FAO'ya göre hurma zengin bir demir, potasyum, kalsiyum ve magnezyumun yanı sıra iyi bir lif kaynağı ve yüksek kalorili olduğu için iyi bir enerji barındırıyor.