Daha önceki çalışmalarda Kovid-19'un kalp yetmezliği hastalarında daha kötü etkiler yaratmasının yanı sıra aşının kalp damar hastası kişilere uygulanmasının güvenli olduğu bulunmuştu.

Yakın zamanda yapılan başka bir araştırmada da Kovid-19 aşılarının, kalp yetmezliği riskini yüzde 55 ve enfeksiyonun ardından kan pıhtılaşması riskini yüzde 78 azalttığı saptanmıştı.

Avrupa Kardiyoloji Derneği'nin 11-14 Mayıs'ta Portekiz'de düzenlenen 2024 Kalp Yetmezliği toplantısında sunulan yeni araştırmadaysa aşının bu hastalıktan muzdarip kişilerin yaşam süresi üzerindeki etkisi incelendi.

Güney Kore'den 18 yaş ve üstü 651 bin 127 kişinin verisini inceleyen araştırmacılar katılımcıların aşı durumu ve bunun çıktıları hakkında bilgi edinmek için Kore Ulusal Sağlık Sigortası Hizmeti'nin veri tabanından yararlandı. Araştırmaya dahil edilen kişilerin ortalama yaşı 69,5'ti.

İki veya daha fazla doz Kovid-19 aşısı yaptıranlar aşılanmış; hiç aşı olmayan veya bir doz yaptıranlarsa aşılanmamış diye tanımlandı. Katılımcıların yüzde 83'ü ilk kategorideydi.

Araştırmacılar daha isabetli bir sonuç elde etmek adına yaş, cinsiyet, sosyoekonomik durum ve diğer hastalıklar gibi faktörlere göre katılımcıları eşleştirdi.

6 aylık bir takip süresinin sonunda aşılanmış kalp yetmezliği hastalarının herhangi bir sebepten ölme ihtimalinin yüzde 82 daha düşük olduğu kaydedildi. Ayrıca aşılanmamış hastalara göre kalp yetmezliğinden hastaneye kaldırılma riskleri de yüzde 47 daha düşük çıktı.

Araştırmanın yazarlarından Dr. Kyeong-Hyeon Chun "Kalp yetmezliği hastaları, sağlıklarını korumak için Kovid-19'a karşı aşı yaptırmalı" diye çağrıda bulunarak şöyle ekliyor:

Bu, kalp yetmezliği hastalarından oluşan geniş bir popülasyonda Kovid-19 aşısının etkinliğine ilişkin ilk analizi sunan ve aşılamanın açık bir faydasını gösteren ilk çalışma.

Independent Türkçe, Earth, Avrupa Kardiyoloji Derneği, ABC News