İşgal rejiminin ekonomisinin lokomotifi olan teknoloji sektörü kan kaybetmeye devam ediyor. Gazze işgali süreci başlamadan önce Netanyahu hükümetine karşı ülke çapında ve ülke dışında yapılan protestolar ve bu protestolara neden olan 'yargı reformu', işgal rejimine yapılan teknolojik yatırımların azalmasına yol açmıştı. 2022 yılında 16,9 milyar dolar olan teknoloji yatırımı, 2023'te yüzde 56 oranında düşmüş, 7,5 milyar dolara gerilemişti.
İşgal rejimi ekonomisinin teknoloji sektörüne bağımlılığı son on yılda önemli ölçüde arttı. Sektör işgal rejimi GSYİH'ya yüzde 18 katkıda bulunurken, bu oran ABD'de yaklaşık yüzde 10, AB'de ise yaklaşık yüzde 6. işgal rejimi ekonomisi, toplam ihracatın yaklaşık yüzde 50'sini oluşturan teknoloji ürünleri ve ihracatının yanı sıra teknoloji vergilerinden de gelir sağlıyor.
Yapılan teknolojik yatırımların düşüşü, geçtiğimiz ay Güney Kore'nin teknoloji devi Samsung Next'in işgal rejiminden çekilmesiyle devam etti.
Google geçtiğimiz günlerde, şirketin işgal rejimi hükümetiyle yaptığı bulut bilişim anlaşmasını protesto eden iki düzineden fazla çalışanının işine son vermişti.
Çalışanlar, Google'ın New York ve Sunnyvale, Kaliforniya'daki ofislerinde protesto gösterileri düzenlediklerini ortaya çıkaran bir soruşturmanın ardından işten çıkarıldı. No Tech For Apartheid adlı organizasyon grubu tarafından X'te bildirildiğine göre çalışanlar, Sunnyvale'de Google Cloud CEO'su Thomas Kurian'ın ofisine girmişlerdi.
Olayla ilgili açıklama yapan bir Google temsilcisi, gösterilerin "şirket tarafından istihdam edilmeyen çeşitli kuruluşlar ve bireyler tarafından sürdürülen çabaların bir parçası olduğunu" söylemişti.
İşten çıkarmaları ağır bir dille eleştiren No Tech For Apartheid'ın açıklamasına göre Google ve Amazon, işgal rejimi hükümeti ve ordusuna Nimbus Projesi adı altında bulut bilişim hizmetleri sunmak üzere 1,2 milyar dolarlık bir anlaşma imzaladı.