İşgal ordusu, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah sınır kapısını ve Kerem Ebu Salem ticari geçiş kapısını üst üste sekizinci gün kapatmaya devam ediyor.

Sınır kapılarının işgal edilmesi, kuşatma altındaki bölgede yaşanan insani felaketi daha da kötüleştirme tehlikesi oluşturuyor.

İşgal kuvvetleri, 7 Mayıs Salı gününden bu yana Refah sınır kapısının Filistin tarafını işgal ederek Gazze Şeridi'ne yardım akışını durdurdu.

İşgalciler, ayrıca 5 Mayıs'tan bu yana Refah şehrinin güneydoğusundaki Kerem Ebu Salem ticari geçiş noktasını kapatmaya devam ediyor, insani ve tıbbi yardımların girişini engelliyor.

BM kuruluşlarına göre yardımların girdiği ve yaralı ve hastaların Gazze Şeridi dışında tedavi görmek için izin aldığı ana kara kapısı olan Refah Sınır Kapısı'nın kapatılmasının devam etmesi, özellikle Gazze'deki gıda stokunun tamamlanmak üzere olması nedeniyle insani felaketi daha da kötüleştirme tehdidinde bulunuyor.

İşgalciler, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde, Refah'ın doğusunda ve güneyinde yer alan Cibaliye'de yaşayanları zorla yerinden etmeye çalışırken Gazze Şeridi'nin tüm şehirlerinde kara ve hava saldırılarını da genişletmiş durumda.

Sağlık kaynakları, hastanelerde ve ambulanslarda elektrik jeneratörlerini çalıştırmak için gerekli olan yardım ve yakıt malzemelerinin girişinin engellenmesi nedeniyle Gazze Şeridi'ndeki sağlık sisteminin çöktüğü konusunda uyarıda bulundu.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, işgal rejimine, insani yardımın Gazze Şeridi'ne girmesine izin vermek için Refah ve Kerem Şalom geçişlerini "derhal" yeniden açması çağrısında bulundu.

Guterres, geçen Salı günü gazetecilere yaptığı açıklamada, "Refah ve Kerem Ebe Salem sınır kapılarının aynı anda kapatılması, özellikle zaten vahim olan insani durumu daha da kötüleştirdiğine dikkat çekti. (İLKHA)