Borsada yükseliş dikkat çekerken, özellikle son haftalarda dolar/TL’deki aşağı yönlü seyir gözlerden kaçmadı.

Dolar/TL, 24 Nisan tarihinden itibaren düşüşe geçmeye başladı. Kur 32.60 seviyelerinden, 32.20’nin altına indi. Peki dolar/TL’deki aşağı yönlü baskının sebebi ne?

Konuyla ilgili merak edilenleri Ekonomist Hikmet Baydar, milliyet.com.tr’ye açıkladı

ABD’de iki kritik veri açıklandı. Birisi işsizlik başvurularıydı. Son birkaç ayın en yüksek seviyesine çıktı. ABD’de tarım dışı istihdam verisi de hayal kırıklığı yaratmıştı. Bu iki veri faiz indiriminin gerekliliği konusundaki inancı artırdı. ABD tahvilleri düştü, doların zayıflaması hızlı bir şekilde ons altını yükseltti. Ons altın 2306’dan 2 gün içinde 2378 dolara kadar yükseldi. Ons altında önümüzdeki günlerde 2400 dolarları görme ihtimalimiz yüksek. Şu anda ons altında günlük bazda grafiklerde trendin yukarı döndüğünü söyleyebiliriz.

GRAM ALTINDA HEDEFLER NE?

Gram altında ons altına bağlı bir yukarı yönlü hareket söz konusu oldu. Gram altın orta vadeli yukarı sinyalleri verdi. Gram altında 2524 TL seviyelerinin test edilmesini bekliyoruz.

DOLARDAKİ GEVŞEMENİN SEBEBİ NE?

Enflasyon raporunda Merkez Bankası, TL likidite bolluğundan bahsetti. Piyasadaki fazla TL’yi çekmek için TL depo ihalelerini açtı. Bunun sebebi ülkeye giren yabancı paranın daha çok TL depo olarak likit TL’de kalıp burada getiri elde etmeye çalışmasıydı. Yabancı para TL’ye geçerken dövizde bir satış baskısı oluşuyor. Bu satışı Merkez Bankası net rezervdeki bozulmayı gidermek için alım yönünde kullanıyor. Şu anda Merkez Bankası net rezervlerini düzeltiyor. Orta vadeli göstergeler bir süredir aşağı sinyalleri vermeye devam ediyor.

DOLAR/TL’DE EN KRİTİK SEVİYE

25 Nisan’dan beri orta vadeli göstergeler aşağı sinyalleri veriyor. Bu sinyaller hala devam ediyor. Kritik olan seviye dolar/TL’de 31.90’dır. Bu seviyelere kadar bir kayma söz konusu olabilir. Bu seviyelerde tutunup tutunmadığını göreceğiz.