7 Ekim'de başlayan savaşta işgal rejimine  muazzam miktarda silah desteği sağladıklarını hatırlatan ABD'li diplomat, geçen hafta herkes bir dizi ertelemeye odaklanırken geri kalan silahların tedarikinin sürdüğünü belirtti.

Geride kalan 219 günde 35 bin Filistinliyi katledip Gazze'yi yerle bir eden, savaşın başında duyurduğu hiçbir hedefe ulaşamayan işgal ordusu, hafta sonu bir kez daha birkaç cephede birden çatıştı.

İşgal birlikleri tarafından Şubat ayında ''zafer''  ilan edilen Cibaliye'ye tanklar yeniden girerken, Amerikan New York Times gazetesinde dikkat çekici bir haber yayımlandı.

'Hamas yeniden kurulurken Gazze'de savaş bir kez daha hiddetleniyor' başlığını atan New York Times, ABD'nin işgal rejimine  yaptığı hassas uyarıyı da spottan verdi:

''Hamas'a karşı kazanılan zaferler sürdürülebilir değil!''

İsrail işgal ordusunun Gazze Şeridi'nin en güneyinde yer alan Refah'ta baskıyı artırırken Pazar günü 41 kilometrelik Akdeniz kıyı şeridinin diğer noktalarında çatışmaların patlak verdiğini kaydeden NYT, özellikle kuzey Gazze'deki yakın mesafeli kara muhaberesine vurgu yaptı.

Hem Hamas hem de işgal ordusunun Gazze'nin kuzeyindeki şiddetli çatışmaları doğruladığını belirten gazete, yaşananları yedi aylık savaş boyunca tanıdık bir senaryo olarak niteledi: İsrail çatışmaların ardından bir bölgeyi Hamas'tan temizlediğini ilan etti ancak Filistinli grup güçlerini yeniden oluşturup geri döndü.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Pazar günü yaptığı uyarıyı öne çıkaran New York Times, özellikle işgal rejiminin  Gazze'nin yönetimine dair bir şablon ortaya koymadaki başarısızlığının sonuçlarına odaklandı.

Blinken'a göre, Tel Aviv'in başarısızlığı Hamas'a karşı elde edilen zaferleri sürdürülemez hale getirirken bunu kaos ve eninde sonunda Hamas'ın geri dönüşü izleyecek.

İşgal rejiminin 1,5 milyon Filistinlinin sığındığı Refah'ı işgal etmemesi için en yakın müttefiki ABD dahil yoğun bir uluslararası baskı altında olduğunu dile getiren New York Times, ancak Yahya Sinvar ve diğer Hamas yöneticilerinin Refah'ta olmadığını yazdı.

Söz konusu bilgiyi ABD'li yetkililere dayandıran New York Times, bu istihbaratın işgal rejiminin  Refah'ı işgal ısrarının dibini oyabileceği yorumunu yaptı.

Dahası, gazeteye konuşan ABD'li yetkililere göre işgal rejiminin  istihbarat servisleri Washington'ın Yahya Sinvar değerlendirmesine katılıyor.

İşgal rejiminin  7 Ekim'den bu yana her yerde aradığı Yahya Sinvar'ın Han Yunus'un altındaki tünel ağından hiç ayrılmadığı düşünülüyor.