DİYARBAKIR - Cuma hutbelerinin önce Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) merkezinden geldiğini ifade eden Diyarbakır İl Müftü Yardımcısı Mehmet Sırrı Şık, hutbelerin, 2006 yılının Haziran ayından sonra illerde kurulan 'Hutbeler Komisyonu' tarafından bölgedeki gündem dikkate alınarak hazırlandığını söyledi.

 

DİB tarafından hazırlanan Cuma hutbelerinin bölgelere yeteri kadar cevap vermediği düşüncesiyle hutbe hazırlama sorumluluğunun illere verildiğini ifade eden Şık, "Cuma hutbeleri 2006 yılının Haziran ayına kadar da Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan geliyordu ve ülke genelinde okutuluyordu. Hutbeler, hem muhtevası hem de konu itibariyle bölgelere yeterli olmadığı düşüncesiyle çoğu zaman eleştirildi, tartışıldı." dedi.

 

O eleştiriler göz önünde bulundurularak 2006 yılının Haziran ayından itibaren her ilin kendi hutbesini hazırlamasının istendiğini belirten Müftü Yardımcısı Şık, "Bu şekilde bir yazı geldikten sonra illerde Hutbe Komisyonları oluşturuldu. Hutbe Komisyonlarında müftüler, vaizler, imamlar ve Kur'an kursu hocaları yer almaktadır." ifadelerini kullandı.

 

"Hutbeleri konuyla ilgili yetenekli şahıslar hazırlıyor"
Hazırlanan hutbelerin Hutbe Komisyonu tarafından değerlendirildiğini belirten Diyarbakır İl Müftü Yardımcısı Şık, hazırlanan hutbelerde görülen eksikliklerin giderildiğini, gereksiz görülenler bölümlerin de çıkarıldığını söyledi.

 

Şık, "Hutbenin konusu belirlendikten sonra, 'Hutbe yazmak isteyen varsa yazsın biz bunu değerlendireceğiz' şeklinde personele haber verilir ve belirtilen tarihte hutbeler hazırlanır." şeklinde konuştu.

 

"Hutbeler ihtiyaca göre hazırlanır"
Hazırlanan hutbelerin bölgenin gündemi, toplumun ihtiyacı ve topluma hitap edecek seviyeye göre hazırlandığını belirten Yardımcı Şık, "Bütün bu hassasiyetler göz önünde bulundurularak, o konuyla ilgili İslam'ın mesajı net olarak verilebilmesi için azami gayret gösterilerek hutbeler hazırlanıyor." ifadelerini kullandı. (Hüseyin Yalçın/M.Sait Adiyaman - İLKHA)