Batman'ın Sason ilçesindeki çilek bahçelerinde geçtiğimiz hafta başlayan yılın ilk hasadı devam ediyor.

Çilek yetiştirerek geçimlerini temin eden köy sakinleri, tarlalarında yoğun şekilde çilek toplamanın telaşını yaşıyor.

Sabah saatlerinde başlayıp akşam saatlerine kadar hasat yapan köylüler, bu yıl sağanak şekilde yağan ve devam eden yağmurlar nedeniyle çilek veriminde büyük zarar ettiğini belirtiyor.

Son yağışların çilek tarlalarını olumsuz yönde etkilediğini ifade eden çiftçi Ahmet Taşdemir, İLKHA muhabirine, çilek üretimiyle geçimlerini sağladıklarını söyledi.

Ahmet Taşdemir

"Yağmurdan dolayı zarar ettik"

Yağışların çilek üretimini düşürdüğünü dile getiren Taşdemir, "Bölgemizde 500 dekara yakın bir çilek üretimi var. Benim ise 10 dekara yakın üretimim var. Bir hafta önce hasada başladık. Bu sene çok fazla yağmur olduğu için bayağı sıkıntı çektik. Verim iyiydi ama yağmurdan dolayı çiftçi bayağı zarar gördü. 50 liradan açtık piyasayı, şu an 25 liranın altına düştü. Yani bayağı zarar ettik." dedi.

"Ürün çöpe gitmesin diye topluyoruz"

Geçtiğimiz yıllarda elektrik desteği aldıklarını ancak şu an o desteğin de kesildiğini ifade eden Taşdemir, "Şu an mağdur durumdayız. Ürün çöpe gitmesin diye topluyoruz. Daha önce tütün ekiyorduk, şu anda çilek ekiyoruz. Türkiye'de bilinçsiz tarım var, herkes çileğe yöneldi. Çilek de dış piyasaya gitmediği için iç piyasada da para etmiyor maalesef." diye konuştu.

"Çileğimiz doğu illerine gidiyor"

Çilekte en iyi hasadın ilk baharda yaşandığını aktaran Taşdemir, "Yüklü verimimiz ilk baharda, mayıs ayında. Ondan sonra yaz aylarına bölünüyor. Yaz aylarında düşük, son baharda bir iki ay biraz yoğunluk var. Onun dışında don düşene kadar hasadımız devam ediyor. Genelde çileğimiz doğu illerine; Erzurum, Iğdır, Van, Kars bölgelerine gidiyor. Ege Bölgesinde de çilek üretimi olduğu için o tarafa rağbet görmüyor çileklerimiz." ifadelerini kullandı.

Kadri Işık

"Yağmurların çok ve zamansız yağması çileği olumsuz etkiledi"

Sason ilçesine bağlı Kelhasan köyü muhtarı Kadri Işık ise köylülerin özellikle çilek sayesinde geçimlerini temin ettiğini belirtti.

Işık, şöyle devam etti:

"Genellikle çilekle geçimimizi sağlıyoruz. Ben de çiftçiyim. Bu sene yağmurların çok ve zamansız yağması çileği çok olumsuz etkiledi. Yağmurdan dolayı verim düştü. Çilek fiyatına 50 lirayla başladık, 25 liraya kadar inmiş durumda. Tırların gelmesi bizi rahatlattı. Şu anda yüklü şekilde tırlar götürüyor. Geçim kaynağımız çilek ve biraz da hayvancılıktır." (İLKHA)