İş Güvenliği Uzmanı Yusuf Tekçe, 4-10 Mayıs tarihleri arasında kutlanan "İş Güvenliği Haftası" dolayısıyla İLKHA muhabirine açıklamalarda bulunarak iş güvenliğinin önemine dikkat çekti.

Kötü çalışma koşulları ve iş güvenliğinin istenilen düzeyde alınmaması nedeniyle 2023 yılında toplamda bin 932 vatandaşın iş cinayetlerine kurban gittiğini aktaran Tekçe, bu vatandaşların iş cinayetlerine kurban gitmelerinin nedeninin alınmayan tedbirler ve dikkatsiz çalışmalardan kaynaklandığını söyledi.

"Bu iş kazalarını önleyebilmek elimizde" diyen Tekçe, kazaların yüzde 98'inin önlenebildiğini vurguladı.

Yusuf Tekçe

"Kazaların yüzde 85'ini işçi ve memur kesimi oluşturuyor"

En çok ölümün geçen sene yüzde 58 vefatla şubat ayında meydana geldiğini aktaran Tekçe, "Kazaların yüzde 85'ini işçi ve memur kesimi oluşturuyor. Geri kalan yüzde 15'i tarım işçileri ve diğer sektörlerden oluşmaktadır. En çok yol ve inşaat kazaları ne yazık ki ölüme sebebiyet vermektedir. Güvensiz çalışma, ezilme, göçük altında kalma, elektrik çarpması gibi kazalar ne yazık ki ölüm oranlarını yükseltmektedir." dedi.

"Güvensiz çalışma ortamları kazalara sebep oluyor"

Ucuz iş gücünün de kazalara davetiye çıkardığını ifade eden Tekçe, "Çalışma acısı diye bir kavram var. Peki, bu kavram nedir? Kayıt altına alınamayan, ispatlanamayan ve ispatı bazen zor olan bir durumdur. Çalışanların istemediği ortamlarda çalışmak zorunda kalması nedeniyle verimsiz bir çalışma ortaya çıkmaktadır. Bu nedenden dolayı çalışanların dikkatleri dağılmakta ve iş kazaları artmaktadır. Güvensiz çalışma nedenlerinden biri de ucuz iş gücüdür. İşverenler ne yazık ki işinde ehil olmayan ve yeterli eğitim vermediği ucuz işçilik nedeniyle güvensiz çalışma ortamına sebebiyet vermektedirler." diye konuştu.

"İş sağlığı kültürünü yaymak gerekir"

Açıklamasının devamında Tekçe, "Güvensiz çalışma ortamının nedenlerinden biri de 18 yaşından küçük, hatta ortaokul düzeyinde çocuklarımızın çok tehlikeli sınıfta çalıştırıyor olmasıdır. Yasa gereği çocukların çok tehlikeli sınıf işlerde çalıştırılmaları doğru değil. Bu konuda tedbirler alınmalı. Özellikle Milli Eğitim Bakanlığı iş sağlığı ve kültürünü yaymak için etkinlikler yapmalıdır." ifadelerini kullandı.

"İş güvenliğiyle ilgili tüm tedbirler alınmalı"

İş kazalarının önüne geçilmesini gerektiğini belirten Tekçe, şöyle devam etti.

"Kazaların yaşanmaması için hükümet gerekli yasaları çıkarmalı ve gerekli takibatları yapmalıdır. Resmi gazetede yayınlanan her iş güvenliği yasasının müfettişler tarafından sahada da takibi yapılmalıdır. İşverenler iş güvenliğiyle ilgili tedbirlerini sonuna kadar almalıdırlar. İş güvenliği tedbirleri alındığında yapılan araştırmalara göre kazaların yüzde 98'i önlenebilir. Kendi tecrübelerimizden de bunu gözlemledik. İş güvenliği tedbirlerini sıklaştırdığınız yerlerde iş kazalarının olmadığını veya en aza indiğini görmekteyiz." (İLKHA)