Siyonist rejimin son 7 ay boyunca karadan ve havadan düzenlediği saldırılar ve insani yardımları engellemesi, özellikle sağlık sektörünü olumsuz etkiliyor. Bu durum, hastaların ve saldırılarda yaralanan binlerce Filistinlinin gerekli sağlık hizmetlerine ve ilaçlara erişimini zorlaştırıyor.
Ancak Filistinliler, zorlu koşullara rağmen hayatta kalmak ve bir şekilde sağlık hizmetlerine erişmek için mücadele ediyorlar.
Bunlardan biri de Beyt Lahiya'dan Refah'a göç eden eczacı Kilani. Savaş öncesinde her türlü ilacın bulunabildiği bir eczaneye sahip olan Kilani, göç ettiği bölgede eczane ve sağlık hizmetleri açığını fark edince harekete geçti ve Refah'ta hayatın büyük ölçüde çadırlara taşındığı koşullarda bir "çadır eczane" açtı.
İlaç bulmak çok zor
Savaş öncesi dönemde, ecza depolarından ve ilaç firmalarından ilaç temin ettiklerini ve her türlü ilacı kolayca bulabildiklerini belirten Kilani, "Şu anda savaş koşullarında, ne merkezi eczane, ne de ilaç firması ya da ilaç deposu var. İlaç bulmak o kadar güç ki sabah erkenden çıkıp akşama kadar sokaklarda dolaşıyoruz ya da eski eczane sahipleriyle ve ellerinde ilaç bulunan kişilerle iletişime geçerek ilaç arayışına giriyoruz." şeklinde konuştu. Kilani, şunları ekledi:
"Kronik hastalıklar için ilaç bulmakta büyük zorluklar yaşıyoruz. Filistin halkının çoğu şeker ve tansiyon hastası ve düzenli olarak ilaç kullanmaları gerekiyor.
Savaş öncesinde belirli bir ilacı kullanan hastalar, şu anda bu ilaçları bulamıyorlar. Bu nedenle, onlara ilacın alternatifini sunmak zorunda kalıyoruz. Bu hastaları takip etmek için en az bir hafta boyunca alternatif ilaçlarla çalışmamız gerekiyor."