Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'nde, ambalajlı sütlerdeki mikroplastik varlığı incelendi.

Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ülgen Aytan, Türkiye'deki ilk araştırma olduğunu belirttiği çalışma kapsamında, zincir marketlerden temin edilen 13 süt firmasına ait toplamda 42 farklı sütü incelediklerini ifade etti.

Aytan, "İncelediğimiz tüm sütlerde mikroplastiklere rastladık. Bu, farklı oranlarda oldu ve markalara göre değişiklik gösterdi. Tespit ettiğimiz mikroplastiklerin yüzde 94'ü fiber formundaydı, kalan kısmı ise parçalardan oluşuyordu. Fiberler, genellikle sentetik tekstillerle ilişkilendirilir. Gıda üretimi sırasında kontaminasyonu önlemek için kullanılan koruyucu kıyafetler, maskeler ve eldivenler, önemli bir kaynak olabilir. Parçalar ise zamanla aşınan büyük plastik objelerden kaynaklanabilir veya ambalajlardan gelen parçalar olabilir" şeklinde konuştu. (AA)