Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında polis ekipleri tarafından yapılan çalışmada, doktor oldukları belirlenen şüpheliler Fırat S. ve İlker G'nin, irtibatlı oldukları 112 Acil Çağrı Merkezi çalışanlarıyla iş birliği içinde hareket ettikleri ortaya çıktı.

AA'da yer alan habere göre, şüphelilerin özel hastanelerin yenidoğan yoğun bakım ünitelerine, yeterli sayıda bebek yönlendirmeleri karşılığında ciddi miktarda maddi menfaat elde ettikleri belirlendi.

Soruşturmada ortaya çıkan bilgilere göre, SGK Başkanlığı'nın yenidoğan yoğun bakımında kalan her hasta bebek için özel hastanelere günlük 8 bin lira ödeme yaptığı tespit edildi. Ancak doktorların, masraftan kaçınmak için yenidoğan yoğun bakımda sürekli bulunmadığı, sadece resmi kayıtlarda isimlerinin gözükmesi için kimlik kiraladıkları ve evraklarda doktor oldukları izlenimini yaratmak için isimlerinin kullanıldığı anlaşıldı.

Soruşturma neticesinde, yoğun bakım ünitelerinde sürekli olarak hemşirelerin çalıştırıldığı ve acil durumlarda telefonla hemşirelere ne yapmaları gerektiğinin söylendiği, ayrıca hemşirelerin hasta yakınlarına kendilerini doktor olarak tanıttıkları tespit edildi.

41 ŞÜPHELİ HAKKINDA GÖZALTI KARARI VERİLDİ 

Soruşturma kapsamında toplam 300 şüpheli tespit edildi ve 41 şüpheli hakkında somut deliller bulundu. İstanbul ve Tekirdağ'da eş zamanlı operasyon düzenleyen emniyet güçleri, 38 şüpheliyi yakaladı.

Operasyonlarda yapılan aramalarda 45 dijital materyal, muhtelif nitelikte hasta raporları ve 55 kutu yenidoğan hasta ilacı ele geçirildi. Polis ekipleri halen 3 şüpheliyi yakalamak için çalışmalarını sürdürüyor.

Şüphelilerin suçları arasında "suç işlemek amacıyla örgüt kurma", "nitelikli dolandırıcılık", "kasten öldürmenin ihmali davranışlarla işlenmesi" ve "rüşvet" bulunuyor.