Teknoloji milyarderi, böyle bir hamlenin ABD'nin temel değerlerini ihlal edeceğini belirterek "Bunu yapmak ifade ve düşünce özgürlüğüne aykırı olacaktır" diye yazdı.
ABD Kongresi'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi'nde geçen ay yapılan oturumda, TikTok'un ülkede yasaklanmasını öngören tasarı 65'e karşı 352 oyla onaylanmıştı. Senato ise tasarıyı oylamayı reddetmişti.
Tasarıda Çinli ByteDance firmasına TikTok'u satması için 165 gün tanınması öngörülüyordu. Fakat Temsilciler Meclisi, daha sonra bunda değişikliğe giderek süreyi bir yıla çıkardı.
Şirketin tanınan süre içinde satışı gerçekleştirmemesi durumunda platformun Apple, Google ve benzer firmaların uygulama mağazalarından kaldırılması öngörülüyor.
Yeni tasarı, Ukrayna, Siyonist rejim ve Tayvan'a toplamda 95 milyar dolarlık yardım paketiyle birlikte değerlendirilecek. Bugün yapılacak oylamada yardım paketleri ve TikTok yasağı tasarısı tek tek oylanacak. Oylamadan geçenler, tek bir tasarı şeklinde Senato'ya sunulacak.
ABD Başkanı Joe Biden, Kongre'den geçmesi halinde tasarıyı onaylayacağını söylemişti. Biden, 2 Nisan'da Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'le yaptığı konuşmada da TikTok'la ilgili çekincelerini yine dile getirmişti.
Washington, ByteDance'in uygulama üzerinden veri topladığını ve Pekin'in TikTok'u propaganda amaçlı kullandığını öne sürmüştü. Ancak ABD'nin asıl niyetinin, büyük sosyal medya platformlarını kendi kontrolu altında tutmak olduğu biliniyor.
ByteDance'in resmi Twitter hesabından çarşamba günü yapılan açıklamada, ABD'de yaklaşık 170 milyon kullanıcısı olan uygulamanın yasaklanmasının hata olacağı belirtilerek, "Böyle bir karar alınırsa 7 milyon işletme zarar görecek ve ABD ekonomisine yılda 24 milyar dolar katkıda bulunan bir platform kapatılmış olacak" dendi.