Genel seçimler yaklaşırken, ana muhalefet partisi seçim vaatlerini yeniden gözden geçirdi. CHP, “Aile Sigortası” dışındaki projelerinden “toplumda yanlış anlaşıldığı ve toplumsal karşılık bulamadığı” gerekçesiyle vazgeçme kararı aldı. Geçtiğimiz ay CHP Genel Merkezinin “seçimi vaatleri” olarak duyurduğu “İller arası gençlik değişimi”, “Cumhuriyet Gençlik Evleri”, “Psikolojik Danışma Merkezleri”, “Gence Artı” ve en son “Yaz Tatillerinde Askerlik Hizmeti” projelerinden vazgeçildi. Bu projelerin bazılarından AK Parti hükümetinin yıllardır uyguladığı resmi programlar olduğunun anlaşılması üzerine, “çalıntı” olduğu için vazgeçildi. CHP’nin geriye sadece “Aile Sigortası” projesi kaldı.
HAYALİ SİGORTA LİSTELERİ
CHP’nin seçimlere yaklaşılırken, il ve ilçe başkanlıklarında Aile Sigortası büroları kurarak, buralarda henüz ortada olmayan hayali sigorta için vatandaşlardan isim listeleri oluşturulacağı da öğrenildi. CHP’nin seçimlerde maksimum oy alabilmek amacıyla Aile Sigortası projesi için başlangıçta öngörülen “yoksulluk” kriterini de göz ardı edip, özellikle kadın seçmenlerden gelen her başvuruyu kabul ederek, “hayali umut listeleri” oluşturacağı belirtiliyor.
CHP’NİN ÇALINTI PROJELERİ
CHP, şu an fakültelerce ve hükümetin ilgili birimlerince yıllardır yapılan sosyal uygulamaları “seçim vaatleri” kapsamında “proje” olarak kamuoyuna sunmuştu. Ziraat fakültelerinin yıllardır sürdürdüğü uygulamalar, Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı’nın rutin hizmetleri, Milli Eğitim Bakanlığı’nın “gönül köprüsü projesi”, Sağlık Bakanlığı’nın “psikolojik danışma merkezleri”, belediyelerin “aile yaşam merkezleri” ve daha pek çok yürürlükteki uygulama, CHP’nin seçim vaatleri arasına girmişti. CHP, şimdi bu projelerden vazgeçmeye karar verdi.
“PSİKOLOJİK DANIŞMA MERKEZLERİ”
CHP’nin seçim vaatleri broşüründe, “Psikolojik Danışma Merkezleri” kurulacağı vaat ediliyordu. Sağlık Bakanlığı’nın ücretsiz “Psikolojik Danışma Merkezleri” bulunuyor.
Ayrıca CHP’nin seçim vaatleri broşüründe, “Yerel yönetimlerin sorumluluğu altında, spor, sanat, gezi, araştırma gibi sosyal projeler için ‘Cumhuriyet Gençlik Evleri’ Projesini gerçekleştireceğiz” deniliyordu.
AK Partili pek çok belediyede “Aile Yaşam Merkezleri” uygulaması yıllardır sürüyor.
MEB’İN “GÖNÜL KÖPRÜSÜ” DE AŞIRILMIŞTI
CHP’nin broşüründe “Gençlerin beraberlik ve kaynaşmalarını sağlamak, ülkemizin farklı bölgelerinin kültür ve gelenekleri ile gençlerimizi kaynaştırmak amacıyla, ‘İller Arası Gençlik Değişimi’ programları düzenleyecek, ülkelerarası gençlik değişim programlarını yaygınlaştıracağız” deniliyordu. Sadece ismi değişik olarak sunulan bu proje, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı olan Hüseyin Çelik’in Milli Eğitim Bakanlığı döneminden bu yana uygulanıyor.
GENÇLİK VE ZİRAAT UYGULAMASI
CHP’nin bastırıp dağıttığı Gençlik ve Eğitim konusundaki seçim vaatleri broşüründe, “Kırsal kesimde, köy ve mezralarda yaşayan gençlerin, başta seracılık, arıcılık, hayvancılık, tarım ve diğer ziraat alanlarında uygulamalı eğitim almaları konusunda özendirici ve kolaylaştırıcı düzenlemelere gideceğiz” deniliyordu.
Ankara Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi. Selçuk Üniversitesi ve daha pek çok ziraat fakültesine sahip üniversitelerde, “Hayata Artı Gençlik Programı”, “Avrupa Birliği Genç Ziraat Programı”, “DPT Ulusal Ajans Gençlik Programı” adı altında uygulanan projelerle köy ve mezralara kadar inilerek oradaki gençler ve kadınların zirai üretim zincirine dahil edilmesi amaçlanıyor.
Yeniakit