Ortadoğu’daki gerilim  ABD üretici enflasyonu, merkez bankalarının alımları yatırımcının ‘güvenli liman’ arayışını artırdı ve altın yeniden zirveye oturdu.

Son altı haftada yüzde 17 artış gösteren ons altın, dün erken saatlerde 2.400 doları gördü, ardından artan gerilimle 2.448,75 dolar/ons’a kadar çıktı. Altın ile birlikte gümüş, platin ve paladyum da prim yaptı.

Uzmanlara göre altının yükselişinde Wall Street Journal gazetesinde de yer alan işgal rejiminin  geçen hafta Suriye'deki elçilik binasına düzenlenen saldırıya misilleme olarak önümüzdeki iki gün içinde İran'dan gelecek bir saldırıya hazırlandığı yönündeki haberler ile Rusya – Ukrayna gerilimi gibi jeopolitik risklerde yaşanan artış ön plana çıkarken altında  yükselişi destekleyen bir dizi ekonomik etken de var.

Fed’den beklenen faiz hareketi için izlenen ABD enflasyonuna ilişkin seyir, Çin'in de aralarında bulunduğu bazı merkez bankalarının altında alımlarını artırması yatırımcıların daha fazla altın alımını destekliyor. Bu arada Vietnam merkez bankası piyasayı istikrara kavuşturmak için külçe altın arzını artıracağını söylerken, Çin merkez bankası Mart ayında rezervlerine daha fazla altın ekledi.