ABD Temsilciler Meclisi, Cumhuriyetçilerin kontrolündeki, yabancılarla ilgili dış istihbarat toplama yetkilerini 5 yıl yerine 2 yıl uzatmayı öngören FISA tasarısını kabul etti.

19 Nisan'da önceki yetkilendirme süresinin dolmasıyla birlikte, FISA yasasının 702. maddesini yeniden aktive eden yasa tasarısı, 273 "evet" oyuna karşı 147 "hayır" oyuyla Temsilciler Meclisi'nden geçti.

Tasarının yasalaşması için bir sonraki adım olan ABD Senatosu'na gönderildi ve Senato'nun her iki kanadından da destek alması bekleniyor.

FISA, ABD vatandaşlarının anayasa ile verilmiş mahremiyet haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle eleştirilmiş ve son 5 ay içinde 3 kez oylanmıştı, ancak yeterli çoğunluğa ulaşılamamıştı.

Ancak, 11 Eylül 2001'deki Dünya Ticaret Merkezi saldırılarının ardından çıkarılan yasanın uzatılması gerekliliği, Beyaz Saray tarafından istihbarat şefleri ve Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi yetkilileri tarafından defalarca vurgulanmıştı.

Bazı Kongre üyeleri ise FBI ve diğer istihbarat kurumlarının denetleme yetkilerini "uygunsuz şekilde" kullandığını ve bu yetkileri suistimal ettiğini belirterek, FISA'nın 702. bölümünün yeniden düzenlenmesi gerektiğini dile getirmişlerdi.