Müslüman olan erkek ve kadının; hür, âkıl, bâliğ ve mukîm ise, ihtiyacından fazla ve nisap miktarı kadar da malı veya parası varsa, Kurban Bayramı için, niyet ederek, bayramın üçüncü günü akşama kadar belli bir hayvanı kesmesi vacip olur.





İhtiyaç eşyası; 1 ev, 1 aylık yiyecek, 3 kat elbise, çamaşır, evde kullanılan eşya ve aletler, hizmetçiler, binecek vasıtaları, meslek kitapları ve ödeyeceği borçlarıdır.



Kurban; koyun, keçi, sığır ve deveden birini bayramın ilk üç gününde kurban niyeti ile kesmek demektir. Bir sığır veya deveyi 7 Müslüman ortak alıp kesebilirler. Bu hayvanları, fakire veya hayır cemiyetlerine diri olarak sadaka vermek kurban olmaz.

Kurbanı kesmek veya dine uygun kesen yerlere vekâlet vererek dine uygun şekilde kestirmek lâzımdır.



Bir gözü görmeyen, topal olup yürüyemeyen, dişlerinin yarısı yok olan, gözünün, kulağının ve kuyruğunun çoğu, ön veya arka bir ayağı kesilmiş olan, çok zayıf olan hayvan kurban olmaz.





Kurbanın ve her hayvanın yedi uzvunu yemek haramdır:

1- Akan kanı,

2- Bevl aleti,

3- Bezleri,

4- Bevl (idrar) kesesi,

5- Safra kesesi,

6- Dişi hayvanın önü,

7- Hayaları. (Koç yumurtası da deniyor.)



Kurban etinin üçte birini evine, üçte birini komşulara, gerisini fakirlere vermek müstehaptır. Hepsini fakire vermek veya hepsini eve bırakmak da olur. Derisi namaz kılan fakire verilir veya evde kullanılabilir.





KURBAN NASIL KESİLİR?



Önce diz boyu çukur kazılır.

Kurbanın gözleri tülbentle bağlanır.

Kıbleye dönük olarak sol yanı üzerine yatırılır. İki ön ve bir arka ayağı birlikte bağlanır.

Üç defâ bayram tekbiri okunur.

Sonra "Bismillâhi Allahü ekber" diyerek boğazının herhangi bir yerinden kesilir.

Yemek borusu, hava borusu ve iki yanda birer kan damarı vardır. Bu dört borudan üçü bir anda kesilmelidir.

Kurban eti, komşu, akraba ve fakirlere sadaka edilebildiği gibi, hepsi eve de bırakılabilir.