Bağımsız Polis Şikayet Komisyonu (IPCC), Londra polisini, Müslümanlara yönelik ayrımcılık iddialarına ilişkin yapılan soruşturmanın başarısız olması nedeniyle mahkemeye verdi.

Birleşik Krallık`ta yaşayan Müslümanlar, Terör Yasası’nın (Schedule 7 of the Terrorism Act 2000) uygulanmasında inançları dolayısıyla kendilerine yönelik şiddetli ayrımcılık yapıldığı şikayetinde bulunmuştu. IPCC de bu iddialara yönelik soruşturma başlatılmasını talep etmişti. Bahsi geçen Terör Yasası, mantıklı bir şüphe sebebi olmaksızın, ülkedeki tüm havaalanları ve limanlarda polise, herhangi bir kişiyi durdurup 9 saate kadar sorgulama izni vermekte. Ancak, çoğu Müslüman, makul olmayan sorgulama sırasında taciz edildiklerini belirtmiş ve bunun hakkında şikayette bulunmuştu. Bazıları, sorgulamanın uzunluğu nedeniyle seyahetlerine geç kalıp, uçağı kaçırdığını belirtmişti.

IPCC`nin İnternet sayfasında yapılan açıklamada, "Londra polisinin konuya ilişkin isteksizliği ve soruşturmayı sürekli ertelemesi, bizim bu sorunu yüksek yargıya taşımamızdan başka seçenek bırakmıyor" denildi.

Bu sırada, Londra merkezli İslami İnsan Hakları Komisyonu (IHRC) Terör Yasası`nın iptalini istedi. Anadolu Ajansı muhabirine açıklamarda bulunan IHRC`nin Başkanı Massoud Shadjareh, Londra polisinin yasa dışında hareket ettiğini ve sistmi suistimal ileri sürdü. Kendisninde birkaç defa Terör Yasası adı altında polis tarafından durdurulduğunu belirten Shadjareh, "İnsanlara günde kaç defa ibadet ettiği, hangi camilere gittiği, kimlere oy verdiği tarzında sorular soruluyor. Bunların hiçbirinin terör şüphelisini bulmakla alakası yok" diye konuştu.

Londra polis servisinden Anadolu Ajansı muhabirine yapılan açıklamada ise "Londra polis servisi, IPCC`nin Terör Ysasına ilişkin toplumdan gelen şikayetleri dikkatlice değerlendirdiğinin farkında. Biz de bu konuda yoğun bir şekilde çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Pozisyounumuz IPCC`ye en açık haliyle sergilendi ve soruşturma hakkında verebildiğimiz tüm verileri IPCC`ye verdik" denildi.

Kamuoyunun ve gönüllü kuruluşların desteğiyle 2004`te kurulan Bağımsız Polis Şikayet Komisyonu (IPCC), polisle ilgili şikayetlerin etkin şekilde değerlendirilmesini sağlıyor.

dünya bülteni