DİYARBAKIR - Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi (DEAH) Endokrin Uzmanı Dr. Didem Özdemir son yıllarda artış gösteren diyabet hastalığına dikkat edilmesi gerektiğini bildirdi. Özdemir özellikle gebelik ve obezite ile birlikte ortaya çıkan diyabetin mutlaka tedavi edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Uz. Dr. Didem Özdemir, Halk arasında 'şeker' hastalığı olarak bilinen diyabet hastalığının insan hayatını birçok yönden olumsuz etkileyen sonuçlara yol açtığını söyledi.
Diyabete yakalanma yaşının giderek düştüğünü belirten Özdemir, " Diyabet, insülin salınımında yetersizlik veya insülin direnci nedeniyle ortaya çıkan metabolik bir hastalıktır. Başlıca tip 1 ve tip 2 olarak ayrılır. Ayrıca, hamilelik sırasında ortaya çıkan gebeliğe bağlı diyabet ve daha nadir olarak genetik nedenli veya bazı durumlara bağlı diyabet formları da vardır. Tip 1 diyabette mutlak insülin eksikliği görülür ve hastaların büyük kısmında insülin salgılayan hücre yıkımı söz konusudur. Tip 2 diyabette ise insülin salınımında azalma veya insülin direnci veya her ikisi birden söz konusudur. Tip 1 diyabet genellikle 30 yaşından önce başlarken tip 2 diyabet daha ileri yaşlarda görülmekle birlikte bu her zaman kural değildir." dedi.
'Obezite diyabete neden olabilir'
Obezitenin şeker hastalığını tetiklediğini belirten Özdemir, son yıllarda daha ileri yaşlarda da Tip 1 diyabet tanısının konulduğunu ifade ederek, "yaşam ve günlük aktivitelerdeki değişiklikler ve artan obezite sıklığı nedeniyle daha erken yaşlarda da tip 2 diyabet sıklığı artmaktadır. Tip 2 diyabetli hastalar çoğunlukla obez veya kiloludur ve ailelerinde de diyabetli birey vardır. TURDEP-2 çalışmasında tip 2 diyabet sıklığının geçen yıllarda önemli derecede arttığı ve yüzde 13,7' ye vardığı görülmüştür." diye konuştu.
Özdemir konuşmasının devamında, diyabetin belirtilerini ise şöyle sıraladı: "Çok su içme, sık idrara gitme, gece idrara çıkma, çok yemek yemeye rağmen kilo kaybı, ağız kuruluğu, halsizlik, tekrarlayan mantar enfeksiyonları, görme bulanıklığı, kaşıntı diyabetin en sık belirtileri arasında yer almaktadır."
Özdemir, ayrıca tedavi edilmeyen diyabetin koroner kalp hastalığı, periferik damar hastalığı, serebrovasküler hastalık, hipertansiyon, göz, böbrek ve sinir sistemi gibi sorunlara da neden olabileceğini söyledi.
Diyarbakır İli Kamu Hastaneler Birliği Genel sekreteri Doç. Dr. Muhammed Güzel Kurtoğlu ise, "Türkiye'de yapılan bilimsel çalışmalarda diyabet yüzde 13. 7 gibi ürkütücü bir orana varmış olup Diyarbakır'da şeker hastalığının farkındalığını arttırma anlamında dikkat çekicidir." dedi. (M. Sait Adiyaman - İLKHA)