BİNGÖL-Halk Sağlığı Merkezi yaklaşan kurban bayramı öncesi vatandaşları kist hastalığına karşı uyardı. Halk Sağlığı Müdürü Dr. Vedat Söyiler yaptığı yazılı basın açıklamasında, bu hastalığın hayvanlarda çok yaygın olması nedeniyle ciddi sağlık sorunlarına ve maddi kayıplara yol açabileceğini söyledi.
'Bu parazitin kaynağı et yiyen hayvanlardır'
Et dışında yıkanmayan sebze-meyve ve temizliğe dikkat edilmemesinin de etkili olduğunu ifade eden Söyiler"Kirli içme suları, hayvanlara (özellikle köpekler) dokunduktan sonra yıkanmayan eller ve bunlara bağlı bazı ürünlerden de bulaşabilir. Ayrıca hastalık hayvan dışkısı ve atılan yumurtalarla da insana bulaşabilir. Atılan yumurtalar çok dayanıklıdırlar. Toprakta ve soğukta 1 yıl yaşayabilirler. Bulaşmaları halinde sıklıkla karaciğer ve akciğerde görülebilirler. . Karaciğer yerleşiminde karnın sağ üst kısmında ağrı, bulantı, kusma ve bazen kaşıntı, sarılık gibi belirti görülür. Akciğer tutulumunda solunum sıkıntısı, öksürük, ağızdan kan gelmesi ve göğüs ağrısı da olabilir. Diğer organ ve sistem tutulumlarında da bu bölgelere ait tablolar ortaya çıkar. Örneğin kafa içi tutulumlarda; baş ağrısı, kusma, şuur kayıpları görülebilir. Kalp tutulumunda kalp ritim bozuklukları, enfarktüs bulguları, hatta kalp duvarında yırtılma olabilir. Kemik tutulumlarında kırıklar olabilir. Kist patladığında alerjik reaksiyonlar ortaya çıkabilir."ifadelerini kullandı.
'Köpeklere yedirilen çiğ etler tehlike saçıyor'
Kesilen kurbandan arta kalan sakatatın gömülmesi gerektiğini ifade eden Söyiler"Ülkemizde kist hastalığının sorun olmasının nedenlerinden birisi de özellikle kurban bayramlarında yapılan kesimler sonrası kistli sakatatları gömmek yerine, köpeklere yedirmek ya da rastgele ortada bırakarak sokak köpeklerinin bu sakatatlarla beslenmelerine yol açmaktır."dedi.
Hastalıktan korunmak için yapılması gerekenler'
Söyiler hastalıktan korunmak için yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı:
- Köpek ve kedilere mümkün olduğu kadar çiğ et verilmemelidir.
-Kişisel temizlik kurallarına dikkat edilmeli, içme ve kullanma suları temiz olmalı, çiğ yenen sebze ve meyveler bol su ile iyice yıkandıktan sonra tüketilmelidir.
-Kesilen veya ölen hayvanların kist bulunduran organları köpeklerin ve diğer etçil hayvanların ulaşamayacağı şekilde gömülerek bertaraf edilmelidir. Özellikle kurban bayramlarında bu hususlara daha çok dikkat edilmelidir.
- Köpekler yılda dört kez iç parazitlere karşı ilaçlanmalıdır.
-Köpekler gezdirilirken etrafa dışkılamaları halinde dışkıları alınarak poşete konulmalı, ağzı bağlandıktan sonra çöpe atılmalıdır.
-Parazit mücadelesi yapılmadan serbest dolaşan köpeklerin okşanması ve sevilmesi sırasında parazit yumurtaları ellere geçebilir. Bu şekilde kirlenen ellerin yıkanmadan ağza götürülmesi ile parazitin yumurtası alınır. Bu nedenle, özellikle çocukların köpeklerle temasından sonra ellerini bol su ve sabunla yıkamaları sağlanmalıdır. (M Salih Gönül İLKHA)