Örtüaltı üretim, sebze yetiştirme işleminin cam, plastik veya kumaş gibi korumalı yapılar içinde gerçekleştirilmesine deniyor. Bu yöntemin en yaygın uygulama şekli, cam veya şeffaf plastik örtülerle kaplı sera şeklinde yapılmalarıdır. Bunun yanı sıra, tünel sistemleri ve yüksek teknolojili yapılar gibi farklı türleri de bulunuyor.
Türkiye'nin büyük bir bölümü güneşli ve su kaynaklarıyla zengin bir coğrafyaya sahip olduğundan, üretim sezonunu uzatmak veya yaz-kış meyve ve sebze alabilmek için örtüaltı üretim yöntemine başvurulmakta. Örtüaltı üretim, geçmiş yıllarda sınırlı olarak uygulansa da, 2023 yılı sonunda dünya genelinde 4'üncü, Avrupa'da ise İspanya'nın ardından 2'nci sıraya yükseldi. Türkiye'de 2002 yılında 540 bin dekar alanda gerçekleştirilen örtüaltı üretim, %42'lik bir artışla 2023 sonunda 764 bin dekara ulaştı. Dahası, örtüaltı üretiminin %81'i, cam, plastik sera ve yüksek tünel gibi ileri sistemler kullanılarak gerçekleştirilmekte.