Kanser, dünya genelinde ve Türkiye'de hala ciddi bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkıyor. Ancak günümüzde, ilerleyen tıp ve erken teşhis yöntemleri sayesinde kanser tedavisi konusunda önemli ilerlemeler kaydedildi. Bu gelişmeler, kanser hastalarının tedavisinde daha başarılı sonuçların elde edilmesine olanak sağlıyor.
Her yıl 1-7 Nisan tarihleri arasında kutlanan Ulusal Kanser Haftası, kanserle mücadelede toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla çeşitli etkinliklerin düzenlendiği önemli bir dönemdir. Bu özel hafta vesilesiyle, Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Vedat Bayoğlu ile kanser hastalığı, erken teşhisin önemi ve tedavi yöntemleri hakkında konuştuk.
Prof. Dr. İbrahim Vedat Bayoğlu, Türkiye'de özellikle sigara kullanımının yaygınlığından dolayı akciğer kanserinin sık görüldüğünü belirtiyor. Bunun yanı sıra, kadınlarda meme kanseri ve erkeklerde prostat kanserinin sık karşılaşılan kanser türleri arasında olduğunu ifade ediyor. Kanserin vücutta gelişim sürecini ise şu şekilde açıklıyor:
"Kanser, bir veya birden fazla hücrenin kontrolsüz bir şekilde çoğalması sonucu ortaya çıkan ve normal dokuyu ve organları istila ederek işlevlerini bozan ciddi bir hastalıktır. Bu hücreler, normal hücre fonksiyonlarını yerine getirmezler ve sağlam organları sararak organ yetmezliklerine neden olabilirler."
Prof. Dr. Bayoğlu erken teşhisin önemine dikkat çekerek esas mottolarının “Kanserden korkma, geç kalmaktan kork” olduğunu söylüyor:
Tedaviyle ilgili gelişmelere rağmen ileri evre kanser hastalığı dediğimiz metastatik, yani köken aldığı dokudan farklı organlara yayılmış kanser hastalarında halen tamamen iyileşme, tam şifa kavramını çok büyük oranda sağlayamıyoruz. Organa sınırlı hastalık dediğimiz erken evre hastalıkta ise hastaların neredeyse tamamında iyileşme sağlanabiliyor.
Prof. Dr. Bayoğlu'na göre, kanser belirtileri spesifik değildir ve bulunduğu organa göre değişiklik gösterebilir. Ancak, kanserin bazı genel belirtileri vardır. Bayoğlu, bu belirtileri şu şekilde sıralıyor:
"Kanserin spesifik bir bulgusu yoktur. Bulunduğu organa bağlı olarak semptomlar değişiklik gösterebilir. Ancak, yeni fark edilen bir kitle, istemsiz kilo kaybı, öksürük, kanlı balgam, idrar yapma alışkanlıklarında değişiklikler, dışkılama alışkanlıklarında değişiklikler veya kanlı dışkılama gibi belirtiler kanserin varlığını düşündürebilir."