Nükleer füzyon, iki atomu bir araya getirerek büyük miktarlarda enerji açığa çıkararak, güneşi ve diğer yıldızları parlatan reaksiyonu kopyalamayı hedefler.
Temiz enerji olarak kabul edilen füzyon enerjisi, genellikle iklim çözümlerinin kutsal kasesi olarak nitelendirilir, çünkü karbon kirliliği olmadan sınırsız enerji sağlama potansiyeline sahiptir.
Ancak Dünya'da bu enerjiye ulaşmak son derece zordur.
Füzyon enerjisi elde etmenin yaygın bir yolu, hidrojen varyantlarının tokamak adı verilen halka şeklindeki bir reaktörde olağanüstü yüksek sıcaklıklara yükselerek plazma oluşturmasıdır.
Kore Füzyon Enerjisi Enstitüsü'ndeki KSTAR adlı füzyon araştırma cihazı, "yapay güneş" olarak adlandırılır. Aralık 2023 ile Şubat 2024 arasındaki testler sırasında plazmayı 100 milyon derece sıcaklıkta 48 saniye boyunca tutmayı başardı. Bu, 2021'de kırılan 30 saniyelik önceki rekoru geride bıraktı.
Şubat ayında, İngiltere'nin Oxford kenti yakınlarındaki bilim insanları, bir füzyon reaksiyonunda daha önce hiç olmadığı kadar fazla enerji ürettiklerini duyurdular.
Beş saniyede 69 megajoule füzyon enerjisi ürettiler; bu da yaklaşık olarak aynı süre içinde 12 bin eve enerji sağlamaya yetiyor.