California Kuzey Bölge Mahkemesi belgelerine göre, Google, çevrim içi gezintilerde anonim seçeneğini kullanmalarına rağmen bilgileri izinsiz kullandığı iddiasıyla 50 davacıyı temsil eden üç avukatlık firması ile anlaşmaya vardı.

Anlaşma gereği, Google izinsiz veri kullanımı nedeniyle 5 milyar dolardan fazla tazminat ödemeyi kabul etti. Ayrıca, şirket milyonlarca kullanıcının internet gezinti geçmişine ilişkin verileri silmeyi taahhüt etti.

Belgede, "Bu anlaşma, teknoloji devlerinin kullanıcı verilerini nasıl topladıkları ve kullandıkları konusunda daha şeffaf ve hesap verebilir olmalarını sağlayarak tarihi bir adımdır. Bu anlaşma, dünyanın en büyük veri toplayıcısının gerçek hesap verebilirliğini sağlar ve internet gizliliğimizi güçlendirme ve koruma yolunda önemli bir adımdır" ifadelerine yer verildi.

Google, yaklaşık 4 yıl önce açılan bir davada, anonim tarama seçeneğini kullanan kullanıcıları nasıl izlediği konusunda kullanıcıları yanıltmakla suçlanıyordu.

Ayrıca, ABD Adalet Bakanlığı, Google'a tekelleşme politikası uyguladığı iddiasıyla 2020 ve 2023 yıllarında olmak üzere iki ayrı "antitröst" davası açmıştı.