Eğer sürekli yemeye devam etmekten kendinizi alıkoyamıyorsanız ve açlık hissetmeden bile atıştırmalıklar tüketme eğilimindeyseniz, bunun nedeni midenizdeki "açlık sancılarından" ziyade belirli bir beyin bölgesinin tetiklenmesi olabilir.

Los Angeles Üniversitesi'nden (UCLA) bir araştırma ekibinin fareler üzerinde yaptığı testlerde, atıştırmalık tüketimini yönlendiren belirli hücre kümelerinin varlığı ortaya kondu. Bu hücreler, genellikle panik tepkileriyle ilişkilendirilen bir beyin bölgesinde bulunuyor, ancak yeme davranışıyla doğrudan bağlantılı değiller.

"İNSANLAR VE FARELER ARASINDA BENZERLİK GÖSTERİYOR"

UCLA'dan sinirbilimci Avishek Adhikari, "Çalıştığımız bu bölgeye periyakuedüktal gri (PAG) adı verilir ve beynin çok eski bir bölgesi olan beyinsapındadır, bu yüzden insanlar ve fareler arasında fonksiyonel olarak benzerdir." şeklinde ifade etti.

Araştırmada, PAG hücreleri önceden yemek yemiş olan farelerin beyinlerinde kasıtlı olarak aktive edildi ve hayvanlar, hem canlı yiyecekleri hem de yağlı yiyecekleri aramaya başladılar. Farelerin bu davranışı, gece geç saatte açlık hissedip buzdolabından bir şeyler atıştırmak, tatlı yemek gibi insan davranışlarına benzetildi.

Hayvanların bu belirli PAG nöronları uyarıldığında, yiyeceklerine ulaşmak adına küçük elektrik şoklarına bile katlanabildikleri gözlemlendi ve uzmanlara göre bu davranış, farelerin aç olmadıkları durumlarda sergileyecekleri bir tepki değildi.

Bu uyarım aynı zamanda farelerin daha keşifçi olmalarına, oyuncak pinpon toplarının peşinden koşmalarına ve çevrelerini daha iyi keşfetmelerine neden oldu. Aynı beyin nöronlarından gelen sinyallerin kapatılması durumunda ise bu davranışların tersine döndüğü tespit edildi.

Adhikari, "Bulgularımız bir sürpriz olsa da yiyecek aramanın beynin bu kadar eski bir kısmına dayanması mantıklı çünkü yiyecek arama, tüm hayvanların yapması gereken bir şey." şeklinde ifade etti.

 Kaynak: Science Alert