Bingöl Tüberküloz İl Koordinatörü Dr. Mehmet Gengörü, verem hastalığının tedavisi olan bir hastalık olduğunu, tedavi edilmediği durumlarda ciddi sonuçlara yol açabileceğini belirtti.
Verem hastalığının bulaşıcı olduğunu ve özellikle solunum yoluyla yayıldığını ifade eden Gengörü, hastalığın, başta akciğerler olmak üzere vücudun çeşitli organlarını etkileyebileceğini kaydetti.
Veremin tedavisi olduğunu ancak tedavi edilmezse sakatlık ve ölümle sonuçlanabileceğine değinen Gengörü, ”Verem mikrobu, solunum yolu ile alınmasıyla oluşan, başta akciğerler olmak üzere tüm organları tutabilen bulaşıcı bir hastalıktır. Hastalığın belirtileri arasında; geçmeyen öksürük, balgam artışı, nefes darlığı, göğüs-sırt-eklem ağrıları, kilo kaybı ve gece terlemeleri sayılabilir. Verem, tedavisi olan bir hastalıktır ancak tedavi edilmezse sakatlık ve ölümle sonuçlanabilir.” ifadelerini kullandı
“Verem Savaş Dispanserinde neler yaparız?”
Verem Savaş Dispanserinde yapılanlar ile ilgili bilgilendirmede bulunan Gengörü, "Tanı, tarama, tedavi ve takip hizmetlerini ücretsiz sunarız. Hastalığın teşhisinde; deri testi (PPD), akciğer grafisi ve balgam testi gibi tetkikler kullanırız. Tanı alan hastalara gözetimli ilaç tedavisi uygularız. Hastalarımızı iyileşene kadar takip eder, kontrol muayenelerini yaparız. Temaslı muayenesi ve diğer tüberküloz taramalarını yapar, gereken kişilere koruyucu ilaç tedavisi veririz. Hastaların kaydını tutar, dosyalarını arşivler ve tüberkülozla ilgili topladığımız verilerle raporlar hazırlarız.” dedi. (İLKHA)