Sağlıklı bir beyin için anne karnında başlayan süreç ömür boyu devam ediyor. Tüketilen besinlerden, uyku düzenine, gün içindeki etkinliklerden, spora kadar birçok nokta beyin sağlığı için önem taşıyor. Peki beyin sağlığı için hangi besinler tüketilmeli?
Harvard beslenme uzmanı Dr. Uma Naidoo ve Harvard eğitimli sinir bilimci Lisa Genova, özellikle yeşil yapraklı sebzelerin sağlıklı bir beynin anahtarı olduğunu söyledi.
Uzmanlar genel olarak yeşil yapraklı sebzeler yemenin genel sağlık, özellikle de beyniniz için gerekli olduğu konusunda hemfikir.
Doktorların ve uzmanların önerdiği yapraklı sebzelerin başında lahana, ıspanak, marul, pazı, Çin lahanası (Çin lahanası) ve hardal yeşillikleri geliyor.
Uzmanlara göre yeşil yapraklı sebzeler açısından zengin bir beslenmenin beyin için faydalı olmasının üç nedeni şu;
1. B vitaminleri açısından zengin
Wayne State Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, genellikle depresyon ve demans gibi durumlar B vitamini eksikliğiyle ilişkilidir.
Naidoo, yeşil yapraklı sebzelerin harika bir B9 vitamini kaynağı olduğunu söyleyerek, şunları ekledi;
“Folik asit olarak da bilinen vitamin, beyin ve nörolojik sağlığı, optimal nörotransmiter fonksiyonunu ve dengeli psikolojik sağlığı desteklemek için önemli bir vitamindir.”
Naidoo, ruh hallerini iyileştirmek isteyen hastalarına ilk olarak yeşil yapraklı sebzeleri öneriyor.
2. Beyni güçlendiren besinler açısından zengindirler
Yeşil yapraklı sebzeler aynı zamanda folat, lutein ve beta-karoten gibi beyni güçlendiren besinlerle de doludur.
Lutein, yaşlılarda beyin fonksiyonunda ve beyin yapısında bir iyileşme ile ilişkilendirilmiştir.
Sistematik bir incelemede, beta-karoten takviyeleri almanın ‘sözlü ve bilişsel hafızayı’ güçlendirdiği görüldü.
3. Lif doludurlar
Complementary Therapies in Medicine dergisinde 2021’de yayınlanan bir araştırmada, besinsel lif olarak da bilinen diyet lifi alımının artmasının depresyona yakalanma olasılığının azalmasıyla ilişkili olduğunu ortaya çıktı.
Dr. Naidoo, beslenme yoluyla, özellikle de bitki bazlı gıdalardan daha fazla lif almanızı önererek, yeşil yapraklı sebzelerin lif açısından yoğun olduğuna vurgu yaptı.