MARDİN-Mardin Artuklu Üniversite'sine bağlı "Mimarlık fakültesi", "Yaşayan Diller" ve "Sosyal Bilimler" enstitülerinde yaptıkları incelemeleri sırasında Zinciriye Medresesi'ni ve eski Tekke Binası'nı da gezen İsviçreli akademisyenler Mardin'in mimari ve tarihi dokusuna duydukları hayranlıklarını gizleyemedi.

Kozmopolit kültür yapısına sahip kadim şehrin tarihi binalarında akademik çalışmalar yapmayı çok etkileyici ve heyecanlı bulduklarını belirten akademisyenler, Rektörlük binasında üniversite yetkilileriyle bir dizi görüşmelerde bulunarak, Mardin Artuklu Üniversitesi Antropoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mark Soileau'dan üniversitenin kuruluş ve gelişim süreciyle ilgili ayrıntılı bilgiler aldılar.

İstanbul'da bulunan, İsviçre Araştırma Enstitüsü Müdürü ve Heyet başkanı Prof. Dr. Birgit Schylter ve beraberindeki İlahiyat, Dilbilimi, Tarih ve Arkeoloji alanlarında uzman yabancı akademisyenlerin yanı sıra Artuklu Üniversitesi öğretim üyelerinin de hazır bulunduğu toplantıda konuşan Rektör Yardımcısı ve Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kadri Yıldırım, heyeti kabul etmekten dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek Mardin Artuklu Üniversitesi ve Türkiye'de Yaşayan Diller Enstitüsü'nün çalışmaları hakkında bilgilendirici açıklamalar yaptı.

Kürdoloji Anabilim Dalı'nın kuruluşundan bugüne kadar yayınladığı akademik çalışmaların yanı sıra "Seçmeli Kürtçe Ders Müfredatı" nın hazırlanmasında üniversite olarak verdikleri katkıya işaret eden Yıldırım, İsviçreli akademisyenlerin sorularını ayrıntılı bir şekilde cevaplandırdı.

Konuk Heyet başkanı Schylter ise, Mardin Artuklu Üniversitesi'nin, farklı etnik ve dini grupların barış içinde yaşadığı bir coğrafyada, bulunduğu şehrin kimliğiyle özdeşleşen çalışmalarından çok şeyler öğrendiklerini belirterek "

İsviçreli akademisyenlerle birlikte yaptıkları Doğu ve Güneydoğu Anadolu ziyaretlerinde Artuklu Üniversitesi'nin kendileri için çok önemli bir durak oluşturduğunu" ifade etti.
Çok faydalı, yapıcı, akademik işbirliğinin görüşüldüğü ve spesifik bazı adımlar konusunda da detaylı fikir alışverişinin mümkün olduğu son derece faydalı bir ziyaret oldu. sözleriyle ziyaretten dolayı memnuniyetini aktaran İsviçre Araştırma Enstitüsü Müdürü ,"Karşılıklı olarak akademisyenlerimizin bir araya gelmesi, akademik işbirliği tesis edebilmeleri ve birlikte çalışabilmeleri bizleri çok heyecanlandırıyor." dedi.

Yaklaşık bir saat süren toplantıda kurulması muhtemel akademik ve bilimsel ilişkilerin tüm boyutlarıyla ele alındığı kapsamlı görüş alış verişinde bulunan konuk heyet daha sonra Kürt Dili ve Kültürü Anabilimdalı akademisyenleri nezaretinde Kürtçe derslere katıldılar. (Mehmet Aslan-İLKHA)