Doğruhaber - Mesut Tunce

Türkiye’de emekli sayısı 16 milyon 30 bin 256.

Başta emekliler olmak üzere, halkın maaşla çalışan kesiminin büyük bir kısmı, yoksulluk rakamlarının altında bir gelire sahip. Şüphesiz emekliler bu yönüyle piramidin en dibinde yer alıyorlar.

SGK verileri en düşük emekli maaşlarının asgari ücret karşısında giderek eridiğini gösteriyor. 2003 yılında en düşük 4a emekli maaşı asgari ücretin 1,5 katıyken, 2023 yılının ikinci yarısında bu oran 0,66’ye geriledi. Yani, en düşük emekli maaşı asgari ücretin üçte ikisi yapıyor.

Seçmenin kaçta kaçı emekli?

31 Mart 2024 yerel seçimlerinde ilk kez oy kullanacak 1 milyon 32 bin 610 gencin de seçmen kütüklerine yazılmasıyla, oy kullanacak seçmen sayısı 61 milyon 441 bin 882 oldu. Türkiye'de bulunan emekli sayısı ise 16 milyon 30 bin 256. Yani Türkiye'de her 4 seçmenden en az 1'ini emekliler oluşturuyor. Ancak bu emeklilerin tamamı "en düşük emekli maaşı" diye tabir edilen 10 bin TL ile geçinmek zorunda kalmıyor. Hatırı sayılır bir kısmının maaşı, bu rakamların çok üzerinde. 

İşte seçim sonuçlarını etkileyeceği düşünülen kitle, "en düşük emekli maaşı" alan ve kendini ezilmiş ve ihmal edilmiş gören bu kitle olacak.

HÜKÜMET EMEKLİLER İÇİN NE YAPTI

Her ne kadar emekli maaşlarının Yerel Yönetimlerle bir bağı olmasa da, halkın yerel yönetimleri, kişiler ve verdikleri hizmetler bazında değil, mensubu oldukları partilere göre seçtiği bilinen bir gerçektir.

Bu yönüyle hükümetin emekli maaşı sorunuyla ilgili olarak bugüne kadar attığı adımların, bu seçim sonuçlarında da etkili olacağı düşünülmektedir. Zira muhalefet partilerinin, emekli maaşlarıyla ilgili sık sık eleştirilerde bulunmaları da bunu göstermektedir.

Son dönemlerde Türkiye ekonomisini vuran enflasyon karşısında hızla eriyen emekli maaşları ve bu durumun çözümsüz bırakılmış olması, İktidar partisinin aleyhine bir durum gibi görülse de, AK Parti hükümetinin EYT sorununu çözmüş olması ve memur emeklisi maaşlarında ciddi iyileştirmeler yapması, onun lehinde durumlar olarak yorumlanıyor.