Yılbaşından bu yana %30’a varan bir düşüş yaşayan doğal gaz fiyatları, Malezya’dan ABD’ye birçok küresel gaz sıvılaştırma tesisinde yaşanan kesintiler ve önümüzdeki hafta kuzey Avrupa’nın bazı bölgelerinde normalden daha düşük sıcaklıkların beklentisiyle yukarı yönlü bir seyir izliyor.

 Foreks’in haberine göre, Teksas’taki Freeport LNG ihracat tesisine olan akışlar, operatörün bazı çalışmaların Nisan ayına kadar süreceğini açıklamasıyla azalmaya devam ediyor. Saxo Bank A/S’nin emtia stratejisi müdürü Ole Sloth Hansen, Rus rafinerilerine yönelik Ukrayna saldırılarının ardından petrol kontratlarındaki artışların doğal gaz fiyatlarını da etkilediğini belirtti. Hollanda TTF’de doğal gaz fiyatı %5,7 artışla 28,57 euro/MWh seviyesine yükseldi.

TÜRKİYE'DE DOĞALGAZA ZAM YAPILACAK MI?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, bu yıl doğalgaza zam yapılıp yapılmayacağına ilişkin Ocak ayında yaptığı açıklamada,  "Şu anda gözüken herhangi bir zam yok. Bu kış bir zam planlamıyoruz." demişti. 

Doğalgaz ve elektrikte geçen yıl verilen toplam destek tutarının yaklaşık 282 milyar lira olduğunu aktaran Bayraktar, "Biz imkan, kabiliyetler, hazinenin durumu çerçevesinde vatandaşlarımızı desteklemeye devam edeceğiz. Şu anda doğalgaza herhangi bir zam gözükmüyor. Bu kış doğalgaza bir zam planlamıyoruz. Şu anda Türkiye'de doğalgaz ve elektrikte o kadar büyük bir destek sağlıyoruz ki Avrupa'da elektrikte ve doğalgazda en ucuz 2. ülkeyiz." diye konuşmuştu. 

Dar gelirli ailelere doğalgaz ve elektrikte desteğin devam ettiğini ifade eden Bayraktar, elektrikte 4,1 milyon haneye destek verildiğini ve konutlarda elektriğin yaklaşık yüzde 50'sinin devlet tarafından karşılandığını ifade etmişti.